Nazi-jægere jagter Doktor Død i Chile

Verdens mest eftersøgte nazi-forbryder gemmer sig i det sydlige Chile, mener specialister. Nu tager de på jagt.

Foto: Marcos Brindicci / Scanpix

Hvis han stadig er i live, er han 94 år gammel.

Aribert Heim – bedre kendt som Doktor Død – stak af fra Tyskland i 1962, efter han havde fået et tip om, at myndighederne ville retsforfølge ham for de grusomme medicinske eksperimenter, han gennemførte i den østrigske koncentrationslejr Mauthausen under 2. Verdenskrig.

Nu mener nazi-jægere fra Simon Wiesenthal Centret i Jerusalem, at den aldrende Heim gemmer sig i Patagonia i det sydlige Chile, hvor også hans datter bor.

Benzin i hjertet
Doktor Død er anklaget for at have dræbt jøder ved brug af forfærdelige metoder som for eksempel at operere og amputere lemmer uden brug af bedøvelse, for at finde ud af, hvor meget smerte et menneske kunne klare.

Han er også anklaget for at sprøjte benzin, vand og gift direkte ind i hjerterne på sine talrige ofre. Desuden skulle han angiveligt have brugt de amputerede lemmer som pyntegenstande i sit hjem. Et kranium fra et af hans ofre blev tilsyneladende brugt som en brevvægt.

Aribert Heim har selv dokumenteret sin eksperimenter gennem en udførlig logbog over sine ugerninger.

Flyver til Chile
»I løbet af de sidste par dage har vi modtaget information fra to forskellige kilder – begge i Chile – som vi mener, har et meget stort potentiale,«siger Efraim Zuroff, der er chef for Simon Wisenthal Centret i Jerusalem, til BBC.

Derfor flyver nazi-jægerne i dag til Chile for at sætte en storstilet eftersøgning i gang, der blandt andet indebærer efterlysningsannoncer i de lokale aviser i Chile og Argentina, skriver Reuters.

»Vi håber, at vores tilstedeværelse i området vil tiltrække den nødvendige opmærksomhed for at få de oplysninger, vi har brug for,« siger Efraim Zuroff.

Dusøren for informationer, der fører til, at Aribert Heim bliver fanget, er i øjeblikket på omkring 2,3 millioner kroner.

Hvis Doktor Død befinder sig i Chile, er han langt fra den eneste krigsforbryder fra 2. Verdenskrig, der er stukket af til Sydamerika.

Flere hundrede eftersøgte nazister tog flugten til primært Argentina, Chile, Paraguay og Brasilien, efter krigens afslutning.