Nazi-jæger var agent for Israel

Ud over at opspore nazister verden rundt arbejdede den verdenskendte østriger Simon Wiesenthal også for den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Simon Wiesenthal fotograferet under en Nazi-retssag i Wien i 1958. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMON WIESENTHAL CENTER/HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Wiesenthal sad under Anden Verdenskrig i koncentrationslejr i fire et halvt år, og efter krigen blev han berømt for at finde og udlevere navne og opholdssteder på en række nazister og krigsforbrydere fra krigen, der ofte levede under falsk navn i blandt andet Latinamerika og USA.

Oplysningerne fra den nye bog “Wiesenthal – biografien” af forfatteren Tom Segev står i dag i den israelske avis Haaretz. Avisen skriver, at han allerede I 1948 hjalp Mossad-organisationens forgænger med et forsøg på at fange en af de mest eftersøgte nazi-forbrydere Adolf Eichmann. Tre agenter havde lagt en fælde for ham nytårsaften i en landsby i Alperne, hvor hans hustru boede, men Eichmann dukkede aldrig.

Opsigtsvækkende aktion i Argentina

I 1953 opsporede Wiesenthal Eichmann og informerede de israelske myndigheder, men det var først i 1960, at Mossad gennemførte den bemækelsesværdige aktion mod den eftersøge nazi-forbryder. Eichmann blev bortført fra sit hjem i Argentina, hvor han levede et normalt liv under falsk identitet, og han blev bragt for retten i Israel, hvor han blev dømt til døden og hængt I 1962.

Det var efter Eichmanns anholdelse, at Wiesenthal ifølge bogen arbejdede for Mossad i cirka ti år. Mossad skal blandt andet have finansieret Wiesenthals kontor og givet ham 300 amerikanske dollar om måneden i løn.

Wiesenthal døde som 97-årig for fem år siden i sit hjem i Wien I Østrig.