Navy Seals dekoreret af Obama

De soldater, der dræbte Osama bin Laden, er blevet tildelt medaljer af den amerikanske præsident.

Barack Obama taler til soldater på Fort Campbell i Kentucky efter han havde mødtes med de specialt uddannede soldater, der foretog angrebet på terrorlederen bin Laden. Præsidenten dekorerede soldaterne med The Presidential Unit Citations.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident, Barack Obama, har haft et møde med og dekoreret det elitesoldater, der stod bag den hemmelige mission, der kostede al-Qaeda-lederen Osama bin Laden livet. Det oplyser en embedsmand fra Det Hvide Hus.

Mødet fandt sted på Fort Campbell, en militærbase i Kentucky. Obama og vicepræsident Joe Biden havde her en række møder bag lukkede døre med elitesoldaterne, og hædrede alle medlemmer af enheden med Presidential Unit Citations, de højeste hædersbevisninger, han kan uddele.

Besøget i Fort Campbell markerer, at drabet på Osama bin Laden har stor betydning for USA, men for Obama-administrationen er det også vigtigt at undgå at blive beskyldt for at udnytte al-Qaeda lederens død politisk. Obama mindedes torsdag ofrene for al-Qaedas terrorangreb den 11. september 2001 ved at nedlægge en krans ved Ground Zero, hvor World Trade Center stod, og han trøstede pårørende til de dræbte.

Præsidenten holdt ingen tale under ceremonien, men talte senere på en brandstation, som mistede 15 brandfolk, da de to tvillingtårne styrtede sammen. I Fort Campbell var det kun en del af Obamas besøg, som pressen skulle have adgang til.

Kommandosoldaterne fra SEAL, der fløj i helikoptere hen over store dele af Pakistan for at nå frem til bin Ladens skjulested, kom fra en særlig enhed, som er kendt som Team Six. Enheden er en form for elite blandt eliten fra SEAL, og den er så hemmelig, at militæret ikke åbent vedgår dens eksistens, men den har fået mytologisk status i mange romaner, film og computerspil.

Det Hvide Hus og CIA afviser at kommentere, hvorvidt operationen i Pakistan virkelig blev gennemført af Team Six, men vicepræsident Joe Biden og CIA-chefen Leon Panetta siger, at SEAL stod for operationen.

Siden det særlige korps blev oprettet i 1980 efter et mislykket forsøg på at redde amerikanske gidsler i Iran, har Team Six blandt andet fået æren for at pågribe krigsforbrydere på Balkan og redde en amerikansk kaptajn fra containerskibet Maersk Alabama i 2009 fra somaliske pirater. /ritzau/AFP

- Opdateres

/ritzau/