Naturfond fyrer den spanske konge

En uheldig elefantjagt har betydet, at kong Juan Carlos ikke længere er ærespræsident for Verdensnaturfonden WWF.

ARKIVFOTO. Spaniens Konge, Juan Carlos, kan ikke længere kalde sig ærespræsident i Verdensnaturfonden WWF. Fold sammen
Læs mere
Foto: SRDJAN ZIVULOVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spaniens Konge, Juan Carlos, kan ikke længere kalde sig ærespræsident i Verdensnaturfonden WWF. WWF har nemlig frataget kongen den ærefulde titel, fordi han tidligere i år deltog i en safari i Botswana, hvor han nedlagde en elefant.

Det billede harmonerer ikke med WWFs arbejde for at bevare truede dyrearter.

Under sin rejse til Botswana faldt kongen og brækkede hoften, og det satte fokus på den ellers hemmelige jagttur. Spanske aviser kunne bringe billeder af kongen foran den nedlagte elefant, og så rullede skandalen. Ikke nok med at monarken havde skudt en elefant samtidig med, at han var ærespræsident i WWF – han brugte også en formue på denne jagthobby, mens en ud af fire spaniere stod uden arbejde og staten skar ned på alt fra offentlige lønninger til skoler og hospitaler.

Den 74-årige konge har forsøgt at undskylde, men folkestemningen var imod ham. En underskriftsindsamling blev sat i værk for at få ham til at stoppe sit arbejde i WWF, og under en ekstraordinær generalforsamling i Madrid stemte 94 procent af medlemmerne lørdag for at fjerne ham fra posten. Derfor har Verdensnaturfonden nu valgt at stoppe samarbejdet med Juan Carlos, der selv var med til at grundlægge den spanske WWF-afdeling i 1968.

WWF erkender dog, at kongens elefantjagt ikke var ulovlig.

- Selvom denne type jagt er lovlig og reguleret, er den af mange medlemmer blevet dømt uforenelig med at være ærespræsident i en internationale organisation, der forsvarer natur og miljø, som WWF gør, skriver WWF i en pressemeddelelse.

Kongen har ikke kommenteret sagen.