Nattens fristelser sat på skinner i London

Berlingskes korrespondent i London fortæller her om en udvidet service for pubbens sidste gæster.

05UDLglobetrotter.jpg
Læs mere
Fold sammen

Alle i London har oplevet det. Det er en god aften på den traditionelle britiske pubfacon. Festen er ved at tage fart, og så. Der bliver slået på klokken, lyset bliver tændt. Bartenderne går straks i gang med oprydningen med klare opfordringer til gæsterne om at drikke ud. Og det er lige omkring midnat. På forunderlig vis passer det så med det sidste undergrundstog hjem, inden gitteret trækkes for indgangen til »tuben« indtil tidlig morgen.

Der skal ske noget for at udnytte timerne i Londons natteliv. Sent fredag eftermiddag strømmer kontorfolk og andre med fyraften på det tidspunkt ud sammen med kollegerne på pubberne i Soho og andre steder i hovedstadens centrum. Der hersker ikke sjældent en lettere hektisk stemning med en noget staccato-agtig drikkerytme. I byens sene »vandhuller« som Camden, Shoreditch og Clapham gør man klar til et sent ryk-ind fra de standhaftige, der bruger det sidste tog til at flytte festen. Til gengæld bliver de så ofte der, fordi det tager for lang tid at komme videre med natbus, og både de traditionelle taxier og minicabs er enten for dyre eller for besværlig en løsning.

Når man har gæster, kan man se dem rejse sig som på kommando, når én har regnet tiden ud til den nærmeste station og det sidste tog. En tur i teatret eller til musical må gerne have et hyggeligt forspil, for efterfølgende er der højst tid til en hurtig drink, hvis ikke hele selskabet på forhånd har besluttet for en gangs skyld ikke lade sig styre af Tuben.

En del af folkesjælen

Sådan er det, og briterne har vænnet sig til det. Den slags går ind i folkesjælen, som da lukkeloven lagde gaderne helt øde om søndagen i Danmark. Derfor er det en hel del mere end bare en justering af køreplanen, når London Underground fra 12. september lancerer 24 timers drift fredag og lørdag med »Night Tube« på en række linjer. Det vil være første gang med døgndrift for verdens ældste undergrundsbane, der åbnede i 1863 med damplokomotiver til at trække vognene.

Londons bystyre er netop begyndt at gøre reklame for natkørslen og har blandt andet åbnet en større fotoudstilling på West­minster Underground Station med kunstnerisk inspiration fra Londons natteliv. Der er nu ikke større risiko for, at hovedstadens befolkning ligefrem vil overse det.

Statistikkerne viser, at flere end en halv million mennesker i øjeblikket stiger på de sidste tog efter klokken 22 på fredage og lørdage, og brugen af natbusser er steget med 270 procent siden 2000. Bystyret vurderer, at det selv i de øde nattetimer vil være mellem 20 minutter og en time at spare for de fleste rejsende, hvis de fra september vælger at rejse under jorden. Borgmester Boris Johnson har pavestolt udtalt, at »London er travl, en 24 timers globaliseret by, og til september vil vi kunne matche det med 24 timers Tube drift«.

Det vil så kun indtil videre være i weekenden, men London vil »som verdens mest besøgte by« på den måde slutte sig til »en håndfuld af verdens mest attraktive byer«, understreger Transport for London og remser New York, Chicago, Stockholm, København, Berlin og Sydney op.

Kritik af natåbning

Der har også lydt kritik af natåbningen. Labour kalder reklamen et halvt år i forvejen for et valgstunt forud for parlamentsvalget i maj. Oppositionen har sammen med fagforeninger advaret mod, at nattogene kommer samtidig med planlagte nedskæringer på stationerne og vil kunne »isolere« personale i udsatte positioner gennem natten. Kritikken får næring af, at fysiske og verbale overgreb mod undergrundspersonalet er steget med 44 procent siden 2009, og alkohol har været indblandet i en fjerdedel af tilfældene.

»For at få planen til at virke behøver vi mere Tube-personale, ikke mindre, hvis vi ikke vil risikere en katastrofe klokken tre om morgenen, når tusinder af mennesker strømmer ud fra pubber og klubber,« har fagforeningslederen Mick Cash beskrevet sine betænkeligheder til Financial Times.

Men beslutningen om nattog er sat på skinner. Timingen er rettet mod, at London i september og oktober har hele tre stadions med, når England skal være vært for verdens­mesterskaberne i rugby. Det er en af de sportsgrene, der gerne overværes og fejres med en pint i hånden. Med forventninger om 400.000 tilrejsende rugbyfans burde det i sig selv være motivation for, at en del pubejere vil følge op på nattogene med længere åbningstider.

Så er der egentlig bare lige at få folkesjælen med. Måske vil det med en lang aften foran sig være en god idé at sætte tempoet en smule ned imellem, at der bliver hentet en runde i baren. Og man må til at finde en ny måde at slippe af med sine gæster på.