NATOs yndling – OSCEs sorte får

På under en uge er NATOs mønsterpartner blevet et problem for NATO og for OSCE, som Ukraine selv er formand for. NATO-møde i dag er trædesten for Vestens udenrigsministre forud for OSCE-mødet i Kiev.

Ukrainske demonstranter råber slagord i centrum af den vestukrainske by Lviv. Siden præsident Viktor Janukovitj i sidste uge gav efter for russisk pres og vendte EU ryggen trods tilbud om associerings- og frihandelsaftaler, har landet været præget af de største ?demonstrationer siden Orange-revolutionen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Hvis bare alle NATO-lande kunne bidrage lige så massivt til forsvarsalliancens operationer ude i verden og til dens stående beredskab som Ukraine, ville det stående opgør mellem ydere og nydere i alliancen være fortid. NATOs dør står åben for Ukraine, men præsident Viktor Janukovitj droppede planerne om medlemskab i 2010. Men siden har han gjort Ukraine til forsvarsalliancens absolutte mønsterpartner med markant deltagelse i samtlige operationer, senest bevist med fregatten Hetman Sahaydachniys nylige ankomst til Adenbugten for at jage pirater sammen med NATO.

I dag og i morgen mødes NATOs udenrigsministre i Bruxelles med en officiel dagsorden, der intet nævner om Ukraine, men som alligevel vil blive domineret af, at landet nu er epicenter for regionens største geopolitiske bevægelse, der kan være et lige så stort skridt tilbage for landet, som Orange-revolutionen bragte det frem i 2004. Siden Viktor Janukovitj i sidste uge gav efter for russisk pres og vendte EU ryggen trods tilbud om associerings- og frihandelsaftaler, har landet været præget af de største demonstrationer siden Orange-revolutionen.

Demonstranterne frygter at miste ukrainsk selvstændighed og fornyet russisk dominans, et emne som NATO-ministrene får mulighed for at diskutere med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, på et møde i morgen.

Problematisk magtanvendelse

At ukrainske EU-tilhængere lørdag fik så mange tæsk, som kampklædte og stavbevæbnede betjente overhovedet kunne overkomme at give dem, får NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, til strengt at hæve fingeren. I en erklæring påpeger han, at ukrainerne har ret til at demonstrere fredeligt. Og så kommer advarslen, der for alvor burde gøre Janukovitjs ører røde:

»Jeg opfordrer Ukraine til som formand for OSCE at sikre, at man fuldt ud opfylder sin internationale forpligtelse til at respektere forsamlings- og ytringsfriheden.«

Timingen kunne ikke være værre for Ukraine: Ikke alene er Ukraine OSCE-formand og altså garant for, at de 58 medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa overholder reglerne. Torsdag og fredag i denne uge er Ukraine vært for de 58-OSCE-landes udenrigsministre.

Da Ukraine overtog OSCE-formandskabet i januar, sagde premierminister Mykola Azarov, at menneskerettigheder, pressefrihed og konfliktløsning var formandskabets hovedprioriteter. Knastørt lyder det nu i en erklæring fra USAs ambassade i Kiev:

»I ånden af de principper, som OSCE bygger på, opfordrer vi Ukraines regering til at skabe en positiv atmosfære for civilsamfundet og for den frie meningsudveksling mellem Ukraines indbyggere«.

Ukraines præsident, Janukovitj, har allerede beklaget, at demonstranterne fik tæv i lørdags. I går lovede han i en telefonsamtale med José Manuel Barroso, formand for EU-Kommissionen, at magtanvendelsen vil blive undersøgt og resultatet offentliggjort.

Men i går gik OSCEs særlige repræsentant i mediesager, Dunja Mijatovic, til offentligheden med oplysninger, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på journalister og folk, der synes om journalistik: OSCE-sekretariatet kritiserer kraftigt, at OSCE-formandslandets kampklædte betjente under demonstrationerne er gået målrettet efter at tæve og kvæste journalister. OSCE-folkene har identificeret flere end 40 journalister, der blev angrebet og skadet, fremgår det af erklæringen i går, der oplyste navnene på de angrebne journalister, herunder også den danske freelance-journalist Johannes Wamberg Andersen.

»I de fleste sager er der tale om, at politibetjente angreb journalisterne, uanset at de identificerede sig som pressefolk. Vold mod journalister kan ikke tolereres,« skriver Dunja Mijatovic i et brev til OSCE-formanden, Ukraines udenrigsminister, Leonid Kozhara.

NATO-mødet i dag og i morgen er sidste stop inden OSCE-mødet i Kiev. Demonstrationerne har ikke ændret planlægningen af mødet, og man har ikke modtaget afbud, oplyser talsmanden for Ukraines udenrigsministerium, Yevhen Perebyinis, til Interfax-Ukraine.