NATO vil undgå indblanding i tyrkisk-russisk strid

Tyrkiet har de øvrige NATO-landes opbakning efter nedskydningen af et russisk kampfly. Men NATO maner til besindighed.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: NATO bakkede på et hasteindkaldt møde for NATO-ambassadørerne tirsdag aften op om NATO-landet Tyrkiet efter nedskydningen af et russisk kampfly tæt på den tyrkisk-syrisk grænse. Ifølge vurderinger fra flere NATO-lande skete nedskydningen i tyrkisk luftrum, men de øvrige NATO-lande gør det også klart, at Tyrkiet og Rusland må tale sammen og sørge for, at hændelsen ikke kan gentage sig.

»Som vi flere gange har gjort det klart, så er vi solidariske med Tyrkiet og støtter vores NATO-allierede, Tyrkiets, territoriale integritet,« sagde NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, på det efterfølgende pressemøde.

Han understregede, at der er behov for yderligere kontakt mellem Ankara og Moskva, samt at begge lande reagerer roligt for at sikre en nedtrapning af spændingerne mellem de to nationer.

Trods den officielle støtte fik Tyrkiet ifølge Berlingskes oplysninger også på mødet udtrykkeligt at vide, at det ikke skal udvikle sig til en konflikt mellem NATO og Rusland, og at Tyrkiet derfor skal få talt sig til rette med Rusland hurtigst muligt.

USAs præsident, Barack Obama, tog samtidig mod Frankrigs præsident, François Hollande, i Washington, og de to præsidenter skulle netop tale sammen om, hvordan kampen mod Islamisk Stat i Syrien kan intensiveres.

Obama understregede, at Tyrkiet har ret til at forsvare sit territorium og sit luftrum, og sendte en klar opfordring til Rusland om at ophøre med at bombe den moderate syriske opposition tæt på grænsen til Tyrkiet og i stedet fokusere på at bombe Islamisk Stat.

»Hvis Rusland i stedet retter alle sine angreb mod Islamisk Stat, er risikoen mindre for den slags hændelser,« sagde Obama og tilføjede, at USA i så fald gerne vil arbejde sammen med Rusland i kampen mod Islamisk Stat.

Obama og François Hollande blev på mødet enige om at intensivere bombardementerne af Islamisk Stat i Syrien og forsøge at få Rusland med på den plan.

»Jeg mødes med præsident Putin på torsdag, og jeg vil fortælle ham, at Frankrig vil samarbejde med Rusland, hvis Rusland vil rette sine angreb mod Islamisk Stat og vil bakke fuldt op om en politisk løsning i Syrien,« sagde Hollande.

Den franske præsident understregede, at en politisk løsning i Syrien ikke kan indebære, at præsident Assad, som Ruslands præsident Putin i øjeblikket støtter, kan fortsætte som Syriens præsident.

Ian Kearns er direktør for tænketanken European Leadership Network, som flere gange har advaret imod, at netop en sådan nedskydning kunne ske, hvis ikke de mange lande, der bomber i Syrien, begynder at samarbejde og koordinere meget mere.

»Det er dramatisk, men ikke så overraskende med al den uregulerede, militære aktivitet, der er i området. Der er behov for, at NATO og Rusland får lavet en aftale om reglerne for sikkerhed i luften mellem de to partner,« siger Ian Kearns.

Han ser nedskydningen som »et klart signal« fra Tyrkiet til Rusland, der skal ses i lyset af, at Tyrkiet og Rusland står på »hver sin side« i den syriske borgerkrig.

Ian Kearns forventer ikke et militært modsvar fra Rusland, men derimod et økonomisk. Tyrkiet er stærkt afhængig af energi fra Rusland og russiske turister, og her kan Rusland presse Tyrkiet.