NATO vil smede mens jernet er varmt i Afghanistan

Danmark mødtes i går med de syv andre NATO-lande med soldater i det sydlige Afghanistan. Efter erobringen af byen Musa Qala og andre strategiske steder vil NATO nu forsøge at speede op for genopbygningen.

På et møde i den skotske hovedstad, Edinburgh, enedes forsvarsministrene fra de otte NATO-lande med soldater i det sydlige Afghanistan – der er den farligste del – i går om at sætte ekstra skub i genopbygningen af det krigsarrede land.

»Det blev aftalt, at der så hurtigt som muligt skal udarbejdes en strategi, så vi allerførst i det nye år kan gå i gang,« forklarede Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, efter mødet, som forsvarsminister Søren Gade (V) var forhindret i at deltage i.

De otte lande, der ud over Danmark tæller USA, Storbritannien, Canada, Australien, Holland, Estland og Rumænien, mener, der nu er bedre muligheder for genopbygning, fordi NATO i samarbejde med den afghanske hær har fortrængt Taleban-militsen fra en række vigtige byer og områder.

Ifølge Lars Findsen drøftede de otte lande også den kontroversielle byrdefordeling NATO-landene imellem. Blandt andet har Danmark længe kritiseret de NATO-lande, der ikke har tropper i den farlige del af Afghanistan for at svigte den solidaritet, der ellers skal kendetegne NATO.

Men Forsvarsministeriets departementschef understreger, at der nu er enighed om, at diskussionen skal være mere »nuanceret«.

Den kontroversielle idé om bevæbning af lokale afghanske grupper, der er parate til at forsvare sig mod Taleban, var til gengæld ikke på dagsordenen. Forklaringen er, at NATO indtil videre ikke har set et konkret forslag fra den afghanske regering.