NATO vil møde Rusland med både fast og udstrakt hånd

NATO har inviteret Montenegro med i alliancen, og det er et klart signal til Rusland. Vestens sanktioner står til forlængelse, men hånden rækkes frem til Rusland, som der er brug for i kampen mod IS.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, slog på sin pressekonference efter udenrigsministermødet i NATO onsdag fast, at det kræver en fuldstændig implementering af Minsk-aftalen – herunder at Ukraine igen får kontrol med sin østlige grænse – hvis der skal slækkes på sanktionerne over for Rusland. Han rakte dog samtidig hånden frem omkring samarbejde med Rusland i kampen mod Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

BRUXELLES: På alle NATO-møder i disse år går en stor del af tiden med at diskutere, hvordan man håndterer det stadigt mere selvhævdende Rusland, og udenrigsministermødet tirsdag-onsdag var ingen undtagelse.

Én del af svaret er en fast hånd med sanktioner fra såvel USA som de mange EU-lande i NATO, og den faste hånd var også tydelig onsdag, da de 28 NATO-lande inviterede Montenegro til optagelsesforhandlinger, der skal gøre Balkan-landet til det 29. NATO-medlem.

Det reagerede Rusland arrigt på, men Rusland har intet at sige, når det kommer til, hvilke lande der skal være med i NATO, fastslog de 28 allierede utvetydigt.

Samtidig kan Rusland dog spille en afgørende rolle i kampen mod Islamisk Stat, og derfor er der behov for at spille med to forskellige hænder over for Rusland.

»Rusland er på den ene side en kæmpe udfordring og på den anden side en kæmpe mulighed for NATO i forhold til at kunne lave en effektiv bekæmpelse af ISIL (Islamisk Stat, red.). Rusland er begge dele, og derfor skal Rusland i min optik mødes med både en stærk hånd og med en udstrakt hånd,« siger Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V).

Sanktioner skal forlænges

Så længe der ikke er sikret fred i Ukraine med en fuld implementering af Minsk-aftalerne, vil de økonomiske sanktioner over for Rusland fortsætte. Kristian Jensen forventer derfor, at EU snart vil forlænge sanktionerne, der udløber til januar, frem til sommeren 2016.

»Det er vigtigt at have en dialog med Rusland ud fra et stærkt udgangspunkt, hvor man signalerer klart, at Rusland ikke skal have lov til at påvirke vores beslutninger. Og set i det lys er invitationen til Montenegro et meget klart signal,« siger udenrigsministeren og fortæller, at Rusland også har forsøgt at påvirke Danmarks holdning til at invitere Montenegro indenfor.

USAs udenrigsminister, John Kerry, sender den samme besked til Rusland. Han slog på sin pressekonference efter udenrigsministermødet fast, at det kræver en fuldstændig implementering af Minsk-aftalen – herunder at Ukraine igen får kontrol med sin østlige grænse – hvis der skal slækkes på sanktionerne. Han rakte dog samtidig hånden frem omkring samarbejde med Rusland i kampen mod Islamisk Stat.

»Det er ikke nulsumsspil mellem Europa og Rusland. Vi beder ikke nogen om at vælge mellem den ene og den anden. Vi er helt parate til at samarbejde med Rusland eller ethvert andet land, som vil samarbejde efter de internationale regler. Vi byder Ruslands engagement i den syriske proces velkomment. Vi mener, at Rusland – så længe det fokuserer på at bekæmpe Daesh (Islamisk Stat, red.) – kan være en ekstremt vigtig og konstruktiv spiller i forsøget på at finde en politisk løsning på den aktuelle krise,« sagde John Kerry.

Stoltenberg glatter ud

Hvor langt hånden skal rækkes frem til Rusland, er der dog endnu ikke helt enighed om. Danmark er blandt en række NATO-lande, som ønsker dialog med Rusland på ambassadørniveau i det såkaldte NATO-Rusland-råd, hvor der ikke har været holdt møder i et stykke tid. Det er også et stærkt tysk ønske, mens nogle lande synes, at det er at række hånden for meget frem mod Rusland.

Ifølge den tyske udenrigsminister, Frank-Walther Steinmeier, er NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg blevet anmodet om at se på denne mulighed, mens den norske udenrigsminister, Børge Brende, understreger, at der ikke er truffet beslutning herom endnu.

»En mulighed er at have en politisk dialog gennem NATO-Rusland-rådet, men der findes også andre måder at gøre det på. Der er ikke truffet nogen konklusion. Det vil vi komme tilbage til,« sagde Brende efter mødet.

Stoltenberg understregede på sit pressemøde, at døren hele tiden har været åben for politisk dialog med Rusland – også i NATO-Rusland-rådet – og at det kun har været al praktisk samarbejde, der har været suspenderet efter den annekteringen af Krim i 2014.