Nato vil fortsætte militærtræning i Irak

NATO-landene har holdt hastemøde om situationen i Mellemøsten. Nato opfordrer til tilbageholdenhed og en ansvarlig opførsel, siger generalsekretær Stoltenberg.

 

Nato-landene er fast besluttet på at beholde sin træningsmission i Irak, hvor soldater fra den vestlige forsvarsalliance, herunder danske, hjælper med at træne den irakiske hær i at bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat.

Mandag holdt Nato-landenes ambassadører et hastemøde i Bruxelles.

Her drøftede de situationen, efter at spændingerne er steget dramatisk oven på USA's angreb på den iranske generalmajor Qassem Soleimani fredag morgen.

Da ramte missiler affyret fra en amerikansk drone en bil med Soleimani i Bagdad, Iraks hovedstad.

Soleimani var en af Irans øverste ledere. Han stod den iranske leder, ayatollah Ali Khamenei, meget nær. Og det har siden angrebet i Bagdad hvirvlet rundt i luften med iranske trusler om hævn.

Men Iran skal skrue ned for vreden, lyder det fra Nato.

»Vi opfordrer alle til en ansvarlig opførsel og tilbageholdenhed,« sagde Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, efter mødet.

»En ny konflikt er ikke i nogens interesse. Så Iran må afholde sig fra yderligere vold og provokationer,« sagde Stoltenberg ifølge nyhedsbureauet AFP

Den norske Nato-chef tilføjede, at der er en stærk enighed blandt alle i alliancen, og blandt de lande er USA, som altså sendte missilerne mod Soleimani.

Den iranske general havde en central rolle i Irans militære indblanding rundt om i Mellemøsten. USA har også erklæret ham og Quds-styrkerne, der hører under Revolutionsgarden, for terrorister. Soleimani var chef for Quds.

Stoltenberg sagde, at alle Nato-lande står bag USA, der har givet en rationel begrundelse for angrebet.

Generalsekretæren sagde videre, at Iran på det seneste har optrappet sine handlinger i regionen. Alle lande i Nato udtrykte ifølge Stoltenberg bekymring over Irans støtte til terrorgrupper.

I Irak har parlamentet vedtaget en resolution, der opfordrer regeringen til at smide alle udenlandske soldater ud af landet.

Stoltenberg sagde, at Nato lige nu har suspenderet træningen af irakiske soldater, men at Nato er klar til at fortsætte, når situationen tillader det.

/ritzau/