NATO træner mod Islamisk Stat

30.000 soldater fra NATO skal øve sig i at imødegå angreb fra islamister og terrorbevægelser som Islamisk Stat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NATO: Forsvarsalliancen NATO vil for første gang afvikle en militærøvelse, der sigter direkte mod at kunne imødegå et angreb fra terrorbevægelsen Islamisk Stat, skriver Reuters.

Øvelsen finder sted i oktober i og omkring Middelhavet, og får deltagelse af 36.000 soldater, hvilket gør den til en af de største i flere årtier.

Øvelsens leder, general Hans Lothar-Domrose fra NATOs kommandocenter i Brunssum i Holland, siger, at opmærksomheden for et øjeblik bliver vendt fra truslen mod øst til truslen fra syd:

»Vi kan ikke vælge mellem den østlige og den sydlige trussel. Vi bliver nødt til at træne begge scenarier,« siger han til Reuters.

Flere end 30 lande, herunder ikke NATO-medlemmer som Sverige og Østrig, deltager i øvelsen, der finder sted i Italien, Spanien, Portugal og i Middelhavet, og ifølge drejebogen angriber islamister til vands, til lands og i luften.

Militærøvelsen løber fra 3. oktober til 6. november.

Ikke siden 2002 har forsvarsalliancen holdt øvelser af den kaliber.

NATO-generalen siger også, at hvis der dukker bådflygtninge op i farvandet ved et af alliancens krigsskibe under øvelsen, vil den blive midlertidigt indstillet, så det pågældende skib kan yde hjælp.