NATO-støtte til Ukraine ryster næppe Putin

Ukraines præsident Porosjenko venter våben fra enkelte NATO-lande. Men det kommer ikke til at ske i NATO-regi, og NATOs støtte ryster næppe Putin.

Foto: Byambasuren Byamba-Ochir
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEWPORT/WALES: Efter NATO-topmødet i Wales er der ikke den mindste tvivl om, at Ukraine har NATOs fulde støtte og sympati i konflikten med Rusland. Men der er heller ingen tvivl om, hvor NATOs grænser går, og Ukraine er uden for NATO.

Så klar - og nådesløs - er dommen fra Jan Techau, der er direktør for en af de førende tænketanke på sikkerhedsområdet Carnegie Europe.

"NATO bryster sig på dette topmøde over, at det er blevet seriøs omkring truslen i øst. Og dets tiltag viser, at der er meget om snakken. Men mødet markerer også de territoriale og politiske begrænsninger for vestlig magt. Intet af dette er virkelig nyt. Og alligevel er dette en afklarende øjeblik," skriver han.

Kommentaren kommer i kølvandet på, at Ukraines præsident Petro Porosjenko gæstede topmødet. Porosjenko fik bestemt noget med hjem i form af et øget samarbejde samt finansiel støtte og såkaldt blødt militært materiel. Fra Danmark kommer GPS-udstyr, mens andre vil hjælpe med blandt andet logistik og teknologi mod cyber-angreb.

Det er bestemt nyttigt for Ukraine, men næppe nok til at ændre udfaldet på slagmarken, hvis Rusland og præsident Vladimir Putin igen skruer op for aggressionerne. Tunge våben og militær assistance til operationerne får Ukraine nemlig ikke fra NATO. NATO-landene vil forsvare hinanden mod ethvert angreb udefra, men NATOs musketéred gælder kun de 28 NATO-lande - og dem er der lange udsigter til, at Ukraine bliver iblandt.

Porosjenko sagde ganske vist på det efterfølgende pressemøde, at lande enkeltvis også havde givet tilsagn om såvel ikke-dødbringende som dødbringende våben, men han nævnte ingen lande, eller hvilken slags dødbringende våben, der skulle være tale om. Ingen lande har bekræftet, at de vil sende tunge våben til Ukraine.

At Rusland er direkte involveret med “tusindvis” af tropper i Ukraine, er NATO ikke i tvivl om, fortalte generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på pressemødet fredag aften.

Fogh Rasmussen tvivler også på, at Rusland og de prorussiske separatister er seriøse omkring en våbenhvile denne gang. Separatisterne og Ukraine har aftalt at lade våbene hvile fra fredag, hvis de kan blive enige om et forhandlingsspor. Men det er langt fra sikkert.

Porosjenko slog fast, at en fredsaftale aldrig kan komme til at indeholde, at Ukraine opgiver ukrainsk territorium, og Putins forslag til en vej mod fred handler netop om, at separatisterne skal have kontrol med det østlige Ukraine. Kampene er da også fortsat hele torsdagen, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Såvel EU som USA er klar med nye økonomiske sanktioner, hvis ikke Rusland straks ændrer kurs, og selv den omdiskuterede franske leverance af et krigsskib til Rusland, afventer nu, at russerne mener det seriøst denne gang. Spørgsmålet er dog, om økonomiske sanktioner på den korte bane kan få Rusland på andre tanker.

Anders Fogh Rasmussen understregede på pressemødet, at man vil byde en fredeligere kurs fra Rusland meget velkommen, men at der tidligere har været lignende signaler fra Rusland, der viste sig at være røgslør:

“Vi er nødt til at være varsomme med optimismen,” sluttede Fogh Rasmussen, inden han tog til middag med stats- og regeringscheferne.