NATO-soldater i Afghanistan skal bære våben døgnet rundt

Alle udenlandske tropper i Afghanistan skal bære skarpladte våben på deres baser for at sikre sig mod angreb fra afghanere i uniform, lyder ordre fra NATOs øverstkommanderende. Forsvaret vil ikke fortælle, hvad det betyder for de udsendte danske soldater.

Fremover skal alle ISAF-soldater bære skarpladte våben på baserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De såkaldte »insiderdrab«, hvor afghanske soldater eller politifolk vender deres våben mod NATOs tropper, er blevet så hyppige, at alliancens øverstkommanderende i Afghanistan, general John Allen, har givet ordre til, at alle NATO-soldater skal bære skydeklare våben døgnet rundt på deres baser, oplyser CNN.

Kilden til oplysningen er ifølge CNN en amerikansk embedsmand med direkte kendskab til ordren.

Skærpelsen kommer efter en serie angreb, hvor afghanere i enten landets politistyrke eller i landets hær, som NATO hjælper med opbygningen, har brugt deres våben mod de udenlandske tropper.

Ordren til at bære skarpladte våben på baserne gælder ifølge CNNs oplysninger alle koalitionsstyrker i Afghanistan, som de danske styrker er en del af. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra de danske styrker i Afghanistan om, hvad beslutningen betyder for de udsendte danske soldater.

Major og presseofficer Torben Grindersted fra DANCON ISAF 14 skriver i en mail til Berlingske Nyhedsbureau, at han »ikke vil indgå i en diskussion af, hvilket sikkerhedsniveau og hvilke sikkerhedsforanstaltninger vi har truffet i Afghanistan. Denne beslutning er taget alene af hensyn til soldaternes sikkerhed og vores operationssikkerhed.«

Retningslinjerne for de danske soldater har hidtil været, at våbnene skal aflades ved indgangen til basen.

Det seneste »insiderangreb« fandt sted fredag, hvor to amerikanske soldater blev dræbt, da et nyligt rekrutteret medlem af det lokale politi i den vestlige Farah-provins skød dem under en indsættelsesceremoni for nye politifolk.

Ifølge avisen The Guardian siger chefen for den lokale politistyrke, at gerningsmanden åbnede ild, lige så snart han havde fået sit gevær i hånden under ceremonien. Sekunder senere var også han død.

Et par timer senere åbnede en afghansk soldat i den sydlige Kandahar-provins også ild mod en gruppe NATO-soldater, men efter rapporterne tilsyneladende uden at ramme sine mål. Selv blev gerningsmanden såret og døde senere af sine kvæstelser.

De alvorligste angreb i lang tid indtraf fredag i sidste uge, hvor i alt seks amerikanske soldater blev ofre for et »insiderdrab«. Gerningsmanden til tre af drabene var en 15-årig teenager, der arbejdede på en base og her stjal en Kalasjnikov-riffel og skød mod fire amerikanske soldater i et motionslokale på basen.

Den afghanske Talebanleder, Mullah Omar, har i en erklæring i anledning af den muslimske højtid eid lovprist drabene og sagt, at det er en klar strategi fra Talebans side at infiltrere de afghanske sikkerhedsstyrker, uanset om det er politiet eller hæren, for at kunne angribe de udenlandske styrker.

Flere end 100 NATO-soldater er siden 2007 blevet ofre for »insiderdrab«, oplyser CNN. Ifølge den amerikanske militæranalytiker Bill Roggio er antallet af den type angreb indenfor det seneste år steget så voldsomt, at dette år alene tegner sig for 40 procent af de noterede »insiderdrab«.