Nato siger ja til USA's raketskjold

Nato godkender koncept for hele alliancen. USA og Tjekkiet enes om radar, mens Polen siges at kræve 100 mia. kr. for at være med.

George W. Bush, Anders Fogh Rasmussen og Angela Merkel får sig en snak under NATO-topmødet i Bukarest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque / Reuters

USA's præsident, George W. Bush, gjorde torsdag store fremskridt i forsøget på at oprette et skjold mod fjendtlige atomraketter. Konceptet fik Nato's godkendelse på betingelse af, at hele alliancen skal dækkes ind.

Det amerikanskanførte projekt har hidtil ligget i dvale, ikke mindst på grund af skepsis i Frankrig og Tyskland, der har skelet til Ruslands modstand.

Samtidig enedes USA og Tjekkiet om, at amerikanerne nu kan opstille en radar 65 kilometer fra Prag.

Derimod er der forlydender om endog meget hårde forhandlinger mellem Polen og USA om opstilling af 10 missiler, der, hvis systemet viser sig teknisk gennemførligt i 2012 som planlagt, skal kunne ramme og destruere eventuelle iranske raketter i luften.

De 10 såkaldte interceptorer skal formentlig opstilles i Gdynia ved Østersøen, men en kilde siger til Ritzau, at Polen kræver 100 milliarder kroner for godvilligt at blive skydeskive for russisk vrede. Beløbet er svært at få bekræftet, men Rusland og præsident Vladimir Putin har sagt, at missilerne vil være en trussel imod Rusland og har truet med at lade sine atomraketter pege imod Polen.

I en udtalelse fra Nato's topmøde i Bukarest konstateres det, at spredningen af raketteknologi "udgør en stigende trussel" både mod styrker og befolkninger, og at det "amerikansk-anførte" raketskjold derfor vil være "et væsentligt bidrag hen imod beskyttelsen af allierede".

- Vi anerkender det væsentlige bidrag, som det planlagte amerikanske system vil give, sagde Nato's generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

Han kunne dog ikke umiddelbart sige, hvordan man vil beskytte de fire Nato-lande, der bliver overfløjet, før missilforsvaret i Tjekkiet og Polen træder ind i billedet. Det skal først studeres, svarede han.

USA ønsker med et raketforsvar at beskytte sig mod et eventuelt angreb fra Iran eller terrorister. Bush benægter konsekvent, at systemet er rettet mod det store russiske arsenal, mens Putin ved mindst en lejlighed har sammenlignet de amerikanske planer med Cubakrisen i 1963, der var noget af det tætteste, verden kom på atomkrig. De to mødes lørdag.

I et forsøg på at formilde Moskva har russiske militærfolk har ret til at inspicere radaranlægget sydøst for Prag.

/ritzau/