NATO og USA hylder afghansk samlingsregering

Anders Fogh Rasmussen og John Kerry er stærkt tilfredse med, at det søndag lykkedes for de to afghanske præsidentkandidater at nå til enighed om en samlingsregering i landet.

AFGHANISTAN: Både NATOs afgående generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, og den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, drager et lettelsens suk, efter Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah søndag har skrevet under på en aftale om en samlingsregering i Afghanistan.

De to afghanske politikere er efter flere måneders rivalisering blevet enige om at dele magten i det uroplagede land mellem sig med Ashraf Ghani som præsident i samlingsregeringen.

»Jeg hilser aftalen mellem de to præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, om en national samlingsregering i Afghanistan, velkommen. Til trods for betydelige udfordringer har begge kandidater levet op til deres forpligtelser. Jeg opfordrer dem nu til at tage ansvar fremadrettet,« siger Anders Fogh Rasmussen i en erklæring.

Den danske generalsekretær opfordrer også Abdullah og Ghani til hurtigst muligt at få underskrevet den stærkt forsinkede sikkerhedsaftale med USA, som vil betyde, at der bliver en lille gruppe udenlandske soldater tilbage i Afghanistan efter 2014 for at træne de afghanske sikkerhedsstyrker.

»Jeg ser frem til færdiggørelsen af sikkerhedsaftalen med USA og NATO så hurtigt som muligt, sådan som begge kandidater lovede i deres fælles besked til NATO-topmødet i Wales. Det er nøglen til stabilitet i Afghanistan og fortsat støtte fra det internationale samfund,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er tilfreds med aftalen i Afghanistan. Kerry har selv fungeret som mægler mellem parterne, og i en erklæring kalder Kerry aftalen for et »ekstraordinært eksempel på statsmandsskab«.

»Disse to mænd har prioriteret det afghanske folk højest, og de har sikret, at den første fredelige demokratiske overgang i deres lands historie begynder med en national samling,« siger John Kerry i erklæringen ifølge Fox News.