NATO og Pakistan er uenige om kampen mod Taleban

Den pakistanske efterretningstjeneste ISI beskyldes for i stort omfang at samarbejde med Taleban-militsen, der i det seneste år har kæmpet bittert med NATOs styrker i Afghanistan.

BRUXELLES: Da den britiske general David Richards tidligere i år gav kommandoen over NATOs styrker i Afghanistan videre til en ny øverstkommanderende, var han ikke i tvivl om, hvem der bærer hovedansvaret for den opblussende krig.

Der er ingen løsning uden om Pakistan, sagde Richards på et afskedsmøde med sine officerer ifølge en NATO-kilde. Her kritiserede han samtidig Pakistan for ikke at samarbejde med Vesten om at standse den fundamentalistiske Taleban-milits brug af baser i Pakistan til operationer inde i Afghanistan.

Den britiske general står ikke alene med sin analyse. Ifølge en rapport udarbejdet af Defence Academy i London sidste år, kommer hovedparten af våbenforsyningerne til Taleban ind over grænsen fra Pakistan, hvor Taleban også har oprettet lejre i det uvejsomme terræn. Rapporten gik endnu videre med at anklage den pakistanske efterretningstjeneste, ISI, for direkte at støtte Taleban i dets forsøg på at vælte den folkevalgte afghanske regering under Hamid Karzais ledelse.

Uofficiel våbenhvile brudt
Fra officiel side er der ingen af NATO-landene, som ønsker at pege Pakistan ud. Men den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, har været i Pakistan i år i et forsøg på at få det pakistanske militær til aktivt at bekæmpe Taleban i grænseområderne.

Den pakistanske regering indgik for halvandet år siden en slags uofficiel våbenhvile med Taleban i Nordvest-provinsen langs med grænsen til Afghanistan, hvor det pakistanske militær gik med til at nedtone sin tilstedeværelse mod, at Taleban og deres forbundsfæller blandt etniske pashtuer i området ikke angreb pakistanske mål. Der er de første tegn på, at denne »våbenhvile« er ved at bryde sammen med nye sammenstød mellem Taleban og pakistansk militær.

Men i NATO er man fortsat afdæmpet med hensyn til forventninger om et tættere samarbejde med Pakistan, der kunne knuse Taleban i en knibtang mellem de knap 40.000 NATO-soldater i Afghanistan og det store pakistanske militær.

Så sent som i forrige uge kritiserede det pakistanske udenrigsministerium officielt, at NATOs operationer i Afghanistan kostede for mange civile livet og advarede NATO mod at operere ind over grænsen til Pakistan.

»Kun Pakistan kan udføre operationer mod de militante (d.v.s. Taleban, red.) på egen jord,« sagde en talsmand for udenrigsministeriet i Islamabad.