NATO-lande uenige om angreb på Gaddafi

Frankrig, Storbritannien og arabiske allierede kan blive nødt til at begynde krigen mod Libyen alene. NATO-generalsekretær glæder sig over FN-mandatet men får svært ved at skabe enighed i alliancen.

Det franske hangarskib Charles De Gaulle med støtteskibe på siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARINE NATIONALE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Set fra NATOs hovedkvarter i Bruxelles, er det tydeligt, at hvis der skal komme et vestligt angreb på Libyen i dag, så bliver det rettet af enkeltlande som Frankrig og Storbritannien.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen glæder sig over, at FN-mandatet nu er på plads.

- Der er et presserende behov, stærk opbakning fra regionen (Libyens nabolande og de arabiske lande, red.) og et klart FN-mandat til nødvendig international handling. De allierede står bag de legitime forhåbninger hos det libyske folk om frihed, demokrati og menneskerettigheder," siger Anders Fogh i en kortfattet skriftlig udtalelse efter mødet.

Senere ventes Fogh at optræde på NATOs hjemmeside i en video-udtalelse.

Meget tyder dog på, at det bliver sværere end som så at skabe enighed i NATO om at skride ind i samlet flok mod Gadaffi.

Det tyder dagens møde i Det Nordatlantiske Råd, NATOs øverste besluttende organ, på. Intet tyder nu på, at NATO kommer til at lede militære handlinger i Libyen i dag. Selv om der er givet grønt lys fra FN, så bliver verdens mægtigste forsvarsalliance nemlig efter alt at dømme ikke færdig med at drøfte, hvordan FN-resolutionen skal udmøntes i praksis før tidligst i morgen.

Tyskland og Tyrkiet volder fortsat problemer til trods for at FN har bemyndiget alle lande til handling over for Gaddafis aggression mod oprørere og civile – og til trods for opbakning til resolutionen fra Den Arabiske Liga.

- Vi bliver ikke færdige i dag, siger en kilde tæt på forhandlingerne til Berlingske.

Tjekkiets NATO-ambassadør Martin Povejsil sagde til pressen, der er forsamlet i NATOs hovedkvarter, at diskussionen handler om at få Tyskland med.

- Enhver beslutning skal jo laves i konsensus. Hvis NATO beslutter udelukkende at opretholde et flyveforbud, er der mulighed for at opnå konsensus, siger han.

En tredje kilde oplyser, at Det Nordatlantiske Råd ind til videre er blevet enige om, "at speede planlægningsprocessen op". 

Sammen med Danmark melder land for land blandt NATOs medlemmer sig ellers under fanerne i en international militæraktion, der ikke kan ledes af andre end NATO. Således også Norge, hvor forsvarsminister meddelte til formiddag, at landet vil deltage i en aktion imod Gaddafi. NATOs generalsekretær var i går ude på de sociale medier med en moralsk appel om et gennembrud i FN-forhandlingerne. Den har han nu fået. Men fordi forhandlingerne ventes at trække i langdrag, bliver det begrænset hvad han kan berette om, at NATO er klar til. Derfor ventes der ikke et pressemøde med Anders Fogh Rasmussen, der i stedet ventes at lægge en udtalelse på NATOs hjemmeside senere i dag.

Ifølge BBC vil USA formentlig ikke deltage i de første angreb på Libyen. Derimod vil de europæiske fly muligvis få støtte af arabiske allierede.

Anders Fogh Rasmussens fortolkning af FN-mandatet er endnu ikke ude i det åbne. Men i den skriftlige kommentar udtaler han:

- Resolutionen sender et stærkt og klart budskab fra hele det internationale samfund til Gadaffis regime: Stop din brutale og systematiske vold mod det libyske folk straks.