NATO: Krim-afstemning er ulovlig

NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, taler i skarpe toner mod Ruslands handlinger på Krim. Han mener, den planlagte folkeafstemning om Krims fremtid er ulovlig og opfordrer i stedet til dialog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, siger fredag, at den planlagte folkeafstemning om Krims fremtid krænker international lovgivning og mangler legitimitet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Den såkaldte folkeafstemning vil være en direkte overtrædelse af den ukrainske forfatning og international lovgivning. Hvis den afholdes, vil det ikke have nogen retsvirkning eller politisk legitimitet,« siger Anders Fogh Rasmussen i en erklæring og fortsætter:

»En afholdelse af folkeafstemningen vil underminere de internationale bestræbelser på at finde en fredelig og politisk løsning på krisen i Ukraine.«

NATOs generalsekretær udsendte fredag aften erklæringen, efter ambassadører fra både Rusland og Ukraine deltog i et møde mellem 50 nationer, der i NATOs hovedkvarter diskuterede krisen i Ukraine.

Det var Ukraine, der havde bedt om mødet i det Euro-Atlantiske Partnerskabsråd, der tæller 28 NATO-lande og 22 andre lande fra Europa og Asien, efter Rusland fredag sendte flere tropper til den ukrainske halvø Krim. Her skal der efter planen afholdes en folkeafstemning søndag, der afgør Krims fremtidige tilhørsforhold.

Ved mødet opfordrede Anders Fogh Rasmussen Rusland til at overholde sine forpligtigelser i henhold til den internationale lovgivning.

»Dialog og forhandling skal have en mulighed for at lykkes med at skabe en nedtrapning af situationen,« siger Anders Fogh Rasmussen.

En NATO-embedsmand fortæller til Reuters, at det overvældende flertal af lande på mødet udtrykte solidaritet med Ukraine og udviste støtte til landets territoriale integritet og suverænitet.

Ruslands NATO-ambassadør, Alexander Grushko, forsvarede derimod Ruslands handlinger, siger embedsmanden.