Nato: Korea-aftale er lovende men spændinger stikker dybt

Sanktioner mod Nordkorea vil blive opretholdt, indtil der er handling bag ordene, siger Natos generalsekretær.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, ser fredagens aftale mellem Nord- og Sydkorea som en lovende start på fred i regionen.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, underskrev fredag formiddag en erklæring om at gøre den Koreanske Halvø atomvåbenfri.

Det bliver hilst velkommen af Nato-chefen.

»Nato støtter fuldt ud en politisk løsning på spændingerne i regionen. Da jeg besøgte regionen i efteråret, så jeg selv, hvor dybt disse spændinger stikker,« siger Stoltenberg.

Han udtaler sig i forbindelse med et Nato-udenrigsministermøde i Bruxelles. Her deltager også den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

Samuelsen kalder Korea-aftalen for et "godt tegn, der skal anerkendes". Men også han afventer konkret handling, før der bør blive droslet ned på sanktioner mod Nordkorea.

»Det er svært ikke at have en vis form for optimisme, når det går bedre end forventet. Det er gode tegn, men fredsaftalen skal først endegyldigt blive underskrevet.«

»Men man har haft bedre samtaler, bedre dialog og en linje, hvor der bliver talt om fred og atomvåbenfri zone. Det er stadig kun hensigter, så man skal først se, hvad konditionerne bliver omkring det,« siger han.

Den danske udenrigsminister bakkes op af Jens Stoltenberg.

Ifølge Natos generalsekretær har det internationale pres og talrige sanktioner mod Nordkorea været med til at skubbe Nordkorea i retning af en fredsløsning.

At de to - nord og syd - er på talefod er en god start, men sanktioner mod det nordkoreanske regime er fortsat vigtige.

»Sanktionerne vil blive opretholdt.«

»Det er lovende, men vi må indse, at der stadig er et stort arbejde foran os,« siger Stoltenberg.

/ritzau/