NATO irriteret over tyrkisk tøven om Fogh

NATO-kilder advarer Tyrkiet mod at blande Muhammed-sagen ind i udnævnelsen af alliancens næste generalsekretær.

Fogh i udrustning. Tyrkiet tøver med at kåre ham som NATO-generalsekretær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den tyrkiske præsident Abdullah Gul risikerer at komme til at udgøre et mindretal på en, når NATOs stats- og regeringschefer fredag og lørdag mødes i Strasbourg.

Alle andre NATO-lande har i forskellige grader vendt tommelfingeren op for at udnævne statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til kommende generalsekretær for den vestlige forsvarsalliance i forbindelse med topmødet. Men Tyrkiet har stadig ikke meldt ud, og møder mellem NATO-landenes ambassadører i Bruxelles i de kommende dage ventes ikke umiddelbart at skabe noget gennembrud.

Officielt hedder det fra tyrkisk i forhandlingerne, at landets nationale sikkerhedsråd – der træffer alle afgørende beslutninger, og hvor der sidder både repræsentanter fra regeringen og det magtfulde tyrkiske militær – endnu ikke har drøftet sagen. Men i NATO frygtes det, at den tyrkiske regering bestående af det konservativt-islamiske AKP-parti, vil trække sagen i langdrag på grund af konflikten mellem Danmark og Tyrkiet om Muhammed-tegningerne tilbage i 2006.

- Vi må se i de kommende dage, hvor langt Tyrkiet vil trække denne sag, siger en NATO-diplomat.

Andre NATO-kilder advarer om, at Tyrkiet næppe vil få meget ud af at skabe en generel konflikt i sagen, hvor regeringen i Ankara kan komme til at stå over for den principielle støtte som NATO og EU gav Danmark under Muhammed-krisen med henvisning til de vestlige begreber om ytringsfrihed.

NATOs nuværende generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer var sammen med den tyske forbundskansler de første til at rykke ud med støtte til Danmark under Muhammed-krisen, da danske ambassader i Damaskus og Beirut blev angrebet af pøbelen. USA's støtte kom først flere dage senere. Det vil ikke være klogt af Tyrkiet at udfordre en række europæiske hovedstæder i denne sag, advarer en diplomat fra et af de større europæiske NATO-lande.