NATO inviterer Montenegro indenfor som nyt medlem

De 28 NATO-lande har onsdag morgen besluttet at invitere det lille Balkan-land Montenegro til at blive det 29. medlem af forsvarsalliancen. Selve optagelsesprocessen ventes at tage mellem et og to år.

Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en glad generalsektretær for NATO, der onsdag morgen kunne se alle 28 NATO-lande nikke til at invitere det lille Balkan-land Montenegro til at blive det 29. medlem af forsvarsalliancen.

»Det er en historisk beslutning,« sagde generalsekretær Jens Stoltenberg på NATO-udenrigsministermødet i Bruxelles og roste Montenegro for betydelige reformer de seneste år.

Stoltenberg understregede dog også, at rejsen ikke er slut endnu, fordi der stadig udestår reformer af Montenegros forsvar og retssystemet. Selve optagelsesprocessen for Montenegro ventes at tage mellem et og to år.

Montenegros udenrigsminister og vicepremierminister, Igor Lukšić, sagde, at det var »en stor dag« for Montenegro, men også godt nyt for resten af Balkan.

Mens Montenegro er et lille land med godt 0,6 millioner indbyggere, så er siganalet fra NATO, at døren også står åben for andre lande. Det gælder Bosnien, som allerede er aspirantland, og det store Balkan-land Serbien, hvis Serbien en dag skulle ønske at blive medlem.

Den sidste udvidelse af NATO fandt sted i 2009, da Kroatien og Albanien blev medlemmer.

Ifølge den normalt velorienterede tyske avis Die Welt er Rusland så kritisk over for invitationen til Montenegro, at Rusland har skrevet til flere af de store NATO-landes regeringer og advaret dem om, at en invitation til Montenegro vil forværre forholdet til Rusland.

Udover Bosnien er også Makedonien og Georgien aspiranter til et NATO-medlemskab en dag, men det ligger længere ude i fremtiden for alle tre lande.

Ikke mindst Georgien er en meget aktiv NATO-partner og vil meget gerne ind i NATO, men USA's NATO-ambassadør, Douglas E. Lute, gjorde det forud for NATO-mødet klart, at Georgien »ikke er der endnu«.

Selv om NATO har et intensivt partnerskab med Georgien, kan landet ikke blive medlem, så længe det ikke har fuld kontrol over sit territorium, og det er der ikke udsigt til på grund af fastfrosne konflikter i de russisk-støttede udbryderregioner Abkhasien og Sydossetien.