NATO-helikopter beskudt af pakistanske soldater

Pakistanske tropper har skudt på en helikopter fra NATOs Afghanistan-styrke, selv om den ifølge NATO befandt sig i afghansk luftrum.

Foto: Fabrizia Bensch / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forholdet mellem Pakistan og de vestlige styrker, der opererer i nabolandet Afghanistan (ISAF) blev torsdag yderligere forværret, da pakistanske soldater skød mod en NATO-helikopter på patrulje nær den afghansk-pakistanske grænse.

»En helikopter fra ISAF, der var på rutinemission inde i Afghanistan, blev mødt med ild fra håndvåben fra et af den pakistanske hærs poster nær Tanai-distriktet i Khost-provinsen«, hedder det i en erklæring fra ISAF, der understreger, at helikopteren på intet tidspunkt forlod afghansk luftrum.

Selv om der kun var tale om ild fra håndvåben, og selv om der ingen skade skete, så er hændelsen alvorlig, da helikopteren ifølge NATO ikke har krænket pakistansk luftrum eller territorium.

I forvejen er forholdet spændt til det yderste mellem Pakistan og den del af den amerikanske styrke, der opererer uden for NATOs mandag og som målrettet forsøger at illiminere så mange af Taleban-militsens og al-Qaedas krigere som muligt. Præsident Bush har ifølge amerikanske medier givet denne specialstyrke ordre til at angribe fjenden, hvis den gemmer sig på pakistansk jord, og det er sket flere gange i de seneste uger.

Den pakistanske præsident, regeringen og landets befolkning fordømmer de amerikanske angreb ind i Pakistan, og den pakistanske hær har angiveligt får ordre på at angrive amerikanerne, når det sker. Der har allerede været flere af den slags episoder.

NATO-styrken i Afghanistan har derimod ikke mandat til at krydse den afghansk-pakistanske grænse i jagten på Taleban-militsen.

”NATOs politik, vores mandat, slutter ved grænsen. NATO-styrker foretager ikke angreb over land eller fra luften på pakistansk territorium,” fastslog alliancens talsmand James Appathurai, for nylig, da han blev spurgt, om NATO ville kopiere USAs operationer på pakistansk jord.

Pakistans nyvalgte præsident, Asif Ali Zardari, sagde i aftes, at hans styrker havde fyret lyssignaler af mod NATO-helikopterne for at hindre dem i at krydse ind over pakistansk territorium. ”Det var signalblus for at være sikker på, at de vidste, at de havde krydset grænsen,” sagde Zardari som i kommentar til skyderiet.