NATO forbereder sig på uro i Kosovo

FNs chance for at finde en løsning på Kosovos fremtid udløber på mandag, hvorefter det forventes, at Kosovo vil erklære sig uafhængigt af Serbien. NATO er klar med soldater, hvis der opstår uro.

BRUXELLES: NATO er parat til at sende 1600 ekstra soldater fra Storbritannien, Italien og Tyskland til Kosovo, hvis der opstår uroligheder efter den forventede uafhængighedserklæring fra Kosovos side.

På et møde mellem ­NATOs udenrigsministre i går bekræftede alliancen sin vilje til at slå ned på uroligheder som i foråret 2004, da kosovo-albanere angreb det serbiske mindretal med en halv snes dræbte som følge.

NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske general John Craddock, lod i sidste uge forstå, at NATO havde været tæt ved at tabe kontrollen i Kosovo i 2004, og at det ikke måtte gentage sig.

Kosovos albanske regering ventes at erklære sig selvstændig få uger efter, at tidsfristen for FNs forsøg på at finde en politisk løsning på Kosovos fremtid udløber på mandag. Det kan føre til nye kampe mellem kosovo-albanerne og det serbiske mindretal, der udgør godt 10 procent af Kosovos to millioner indbyggere.

Et møde mellem NATO-landene og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov bragte ikke partnerne nærmere hinanden, idet Rusland fortsat støtter Serbiens krav om at bevare sit overherre­dømme over Kosovo. NATO og Rusland drøftede også den russiske ophævelse af CFE-traktaten om konventionelle våben og de amerikanske planer om missilskjoldsbaser i Europa.

»Der var en livlig udveksling af meninger,« sagde en talsmand efter mødet

Diplomatsprog for at man skændtes ret bravt.