Nato-chef og Trump har fælles pengekrav til Europa

Mere må gøres med at fordele Nato-byrden mere ligeligt mellem USA og Europa, mener Trump og Stoltenberg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæiske lande må bruge flere penge på forsvar. Det var budskabet, da Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fredag havde sin første telefonsamtale med USA's kommende præsident, Donald Trump.

- Den nyvalgte præsident og jeg talte om vigtigheden af Nato og hvordan alliancen tilpasser sig den sikkerhedspolitiske situation, fortæller Stoltenberg efter telefonsamtalen fredag eftermiddag.

Nato-chefen takker Trump for at have sat fokus på de europæiske forsvarsbudgetter.

- Jeg henviste til, at han under valgkampen havde taget behovet op for at øge forsvarsudgifterne og understregede, at dette har været min førsteprioritet, siden jeg blev generalsekretær i 2014, siger Stoltenberg ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

De to var enige om, at der er sket vigtige fremskridt i arbejdet med at fordele byrden mere ligeligt mellem USA og Europa, men at der stadig må gøres mere, skriver Nato i sit referat af samtalen.

Trump skabte panderynker blandt de europæiske ledere, da han under valgkampen sagde, at USA under hans ledelse vil overveje, om det vil komme en Nato-allieret til undsætning, hvis det pågældende land ikke har betalt, hvad det skal, til Nato.

Det gav yderligere bekymringer, at Trump flere gange i valgkampen har udtalt sig positivt om Ruslands præsident, Vladimir Putin.

/ritzau/NTB