NATO-chef kæmper mod bager og rørlægger om nationalbankjob

Både Jens Stoltenberg og den nuværende vicedirektør er blevet opfordret til at søge toppost i nationalbank.

Natos chef, Jens Stoltenberg, har søgt jobbet som norsk centralbankchef. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har søgt jobbet som direktør i Norges nationalbank.

Det fremgår af en ansøgerliste, som den norske regering har offentliggjort tirsdag.

Af den kan man også læse, at generalsekretæren udfordres af en bager i Sandnes, en rørlægger i Gressvik, en buschauffør i Rong og en studerende i hovedstaden Oslo i jagten på det attraktive job.

NATO-chefen fortæller, at han er blevet opfordret til at søge.

»Jeg blev kontaktet af finansministeriet i november med en forespørgsel om, hvorvidt jeg ville overveje at søge stillingen. Det har jeg nu gjort, og det er et job, som jeg er meget motiveret for,« siger Stoltenberg til nyhedsbureauet NTB.

I alt har 22 personer søgt jobbet som direktør for nationalbanken, Norges Bank, der i øjeblikket varetages af Øystein Olsen.

Blandt dem er bankens vicedirektør Ida Wolden Bache. Hun er ligesom Stoltenberg blevet opfordret til at søge.

»Som vicenationalbankdirektør har jeg et godt billede af, hvad stillingen indebærer, og jeg er motiveret,« siger Bache til NTB.

Flere medlemmer af Stortinget har tirsdag rejst tvivl om, hvorvidt Stoltenberg kan have posten, når han har en fortid som statsminister og tætte forbindelser til regeringstoppen. Uafhængighed er nødvendig, mener kritikerne.

Stoltenberg siger tirsdag, at finansministeriet i Oslo har afklaret, at hans fortid som statsminister og nuværende post som generalsekretær i NATO ikke forhindrer ham i at overtage posten som direktør for Norges Bank.

Det norske finansministerium går efter at udnævne en ny direktør efter nytår. Personen vil blive valgt for en seksårig periode.

Stoltenberg overtog 1. oktober 2014 jobbet som NATO-chef efter Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Nordmanden har fået forlænget stillingen flere gange.

Hvis han ender som norsk nationalbankdirektør, vil han først tiltræde, når perioden som generalsekretær i NATO udløber 30. september 2022.

»Jeg har gjort det klart over for finansministeriet, at hvis jeg får stillingen, så vil det ikke være muligt at tiltræde, før min periode i NATO udløber,« skriver han til NTB.

Stoltenberg, der er fra det socialdemokratiske Arbeiderpartiet, var norsk statsminister fra 2000 til 2001 og igen fra 2005 til 2013.

Han blev blandt andet et kendt ansigt uden for Norge, da han skulle lede landet videre efter angrebene på øen Utøya og i Oslo den 22. juli 2011.

/ritzau/NTB