Nationalister vil kuppe tyske eurokritikere

Højrepopulister, Putin-elskere og islamkritikere er i færd med at kuppe magten i Tysklands yngste parti, der begyndte som en eurokritisk protest mod Merkels krisepolitik.

Bernd Lucke, leder af Alternative für Deutschland (AfD), og hans med­formand, Frauke Petry, kunne tidligere på året sammen glæde sig over resultatet af valget i Hamburg, hvor AfD rykkede ind i parlamentet, mens Angela Merkels CDU blev tilføjet et heftigt nederlag. I dag er forholdet mellem de to topfolk dog kølnet. ?Foto: Clemens Bilan/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Indtil for nylig lignede det unge eurokritiske parti Alternative für Deutsch­land (AfD) en seriøs trussel mod Tysklands etablerede politiske midte. Hvad der begyndte som en konservativ protest mod Merkels angiveligt blødsødne linje i euro­krisen, er imidlertid i færd med at gå til i bitre fløjkampe.

Skal partiet holde fast i sin økonomisk-liberalistiske kritik af Merkels krisepolitik. Eller skal man i stedet tone rent flag og vende sig mod en åbenlyst højrepopulistisk og national­konservativ linje, når det gælder emner som indvandring og kriminalitet.

Det er dette stridsspørgsmål, der allerede har fået flere ledende medlemmer til at forlade AfD og har bragt dets stifter, økonomiprofessoren Bernd Lucke, i overhængende fare for at blive skubbet ud i kulden af sine egne partimedlemmer. Blandt Luckes værste fjender er hans medformand, Frauke Petry, der i disse dage offentligt undsiger partistifteren.

»Han har manøvreret sig ind i en politisk blindgyde«, siger Petry til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Begge strømninger svigter hinanden. Luckes fløj er ikke overlevelsesdygtig, hvis den står alene. Der er ikke nogen voksende interesse for en økonomisk-liberal fraktion. Derfor har han også selv tidligere bevidst forsøgt at tiltrække konservative kræfter. Men de kræfter har efterhånden overtaget butikken. De tror, at de kan stå alene, men det vil sandsynligvis også vise sig som en fejl,« vurderer Albrecht von Lucke, der er redaktør på tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik.

Radikal og systemkritisk

Dermed ligner det en skæbnetime for Alternative für Deutschland, der blev stiftet i 2013 af den sydtyske økonomiprofessor Bernd Lucke i protest mod den tyske regerings krise­politik. Ifølge Lucke og hans tilhængere sætter Merkels krisepolitik de tyske skatte­yderes penge på spil i form af en tilsyne­ladende endeløs strøm af hjælpepakker til det gældsplagede Sydeuropa.

Selv anklager Lucke den national­konservative fløj for at ville forvanske partiets oprindelige markedsliberale impuls til en mere »radikal, systemkritisk ansats«. I en intern mail til partiets medlemmer beklager Lucke, at partiet gradvist er blevet kuppet af en »nationalistisk, antiislamisk, indvandringsfjendsk« dagsorden. Til juni holder Alternative für Deutschland partikongres, hvor Lucke skal forsøge at forsvare sig mod kupforsøgene fra den nationalkonservative fløj.

Mens Alternative für Deutschland har været udsat for adskillige forsøg på latterliggørelse og mistænkeliggørelse i tysk presse, har Merkels CDU fra begyndelsen taget Alternative für Deutschland særdeles alvorligt. I den kristendemokratiske partiledelse frygter man, at AFD kan få held til at etablere sig som opsamlingsfad for den ikke ubetydelige del af det konservative bagland, der trods Angela Merkels mangeårige rolle som pålidelig leverandør af regeringsmagten er utilfreds med kanslerens midtsøgende linje.

Højreideologer

Når AfD-stifteren Bernd Lucke i dag ser ud til at have mistet kontrollen over partiet, skyldes det i høj grad den politiske udvikling, der fra et tysk synspunkt synes at have rehabiliteret Merkels krisepolitik. Trods fortsatte stridigheder mellem Athen og Berlin har Merkel og hendes finansminister, Wolfgang Schäuble, evnet at stabilisere den græske gældskrise, der ikke længere udgør en akut trussel mod det europæiske valutafællesskab.

Ikke overraskende har Alternative für Deutschland derfor måttet omtolke sit oprindelige noget ensidige udgangspunkt, der byggede på en særdeles økonomisk-teknisk analyse af eurokrisen. I stedet for økonomisk-liberale argumenter har Alternative für Deutschland i stigende grad vendt sig mod nationalkonservative synspunkter.

Da lokalafdelinger af Alternative für Deutsch­land i 2014 og 2015 gik til delstatsvalg, var fokus derfor ikke længere på tysk europa­politik. I begyndelsen af 2014 vandt AfD sæder i delstaterne Sachsen, Thüringen og Brandenburg ved at appellere til en hårdere kurs over for østeuropæiske kriminelle, samt kritik af en lempelig tysk indvandringspolitik.

Imens svinder antallet af betydningsfulde allierede, der støtter Luckes linje. I april valgte den tidligere chef for brancheforeningen Tysk Industri, Hans-Olaf Henkel, at træde ud af partiledelsen med henvisning til, at partiet er blevet overtaget af »højre­ideologer«. Konkret retter Henkel en anklagende pegefinger mod ledende partimedlemmer som Frauke Petry og Alexander Gauland, der tidligere på året har plejet kontakter med organisatorerne af de islamkritiske Pegida-demonstrationer i Dresden.

»I dag må selv de mest indgroede på den yderste højrefløj i AfD indse, hvilke mennesker der er tale om,« siger Henkel til Spiegel.