Naser Khader: Lad os give Trump en chance

USAs kommende præsident tænker ud af boksen og ryster posen. Det er måske ikke så skræmmende, som det lyder, mener den konservative udenrigsordfører efter et møde med en af Trumps udenrigspolitiske rådgivere.

»Trump tænker ud af boksen og ryster posen på en anden måde. Jeg mener, at det skal komme an på en prøve, hvad Trump egentlig står for,« siger Naser Khader. Foto: Don Emmert Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om blot et par uger er det alvor. 20 januar indsættes USAs nye præsident, Donald Trump, der af regeringer verden over – inklusive USAs allierede i Europa – opfattes som et udenrigspolitisk wild card.

Men rolig nu, lyder det fra den konservative udenrigsordfører, Naser Khader.

»Trump tænker ud af boksen og ryster posen på en anden måde, og jeg mener, at det skal komme an på en prøve, hvad Trump egentlig står for,« siger Naser Khader.

Han bygger blandt andet sin vurdering på et flere timer langt møde, han kort før jul havde med en af Donald Trumps udenrigspolitiske eksperter. Rådgiveren hedder Walid Phares og blev allerede for et år siden håndplukket af Donald Trump som toprådgiver om terrorisme, islamisme og Mellemøsten.

»Ifølge Walid er Trump først og fremmest et konkurrencemenneske og en nulsumsspiller, der ikke vil snydes. Han er åben, hvis han får argumenter, der kan overbevise ham. Og derfor skal man også tage alle forudsigelserne om Trumps flirt med Putin (Ruslands præsident, red.) med et gran salt. For når først Trump finder ud af, at Putin forsøger at modarbejde USAs interesser, så tager Trumps forretnings-instinkt over,« siger Naser Khader, der i en årrække har været tilknyttet den republikanske tænketank, Hudson Institute, i Washington DC.

Mødet med Walid Phares fandt sted på den danske ambassade i Washington, hvor ambassadør Lars Lose var vært for briefingen. Det var også her, at Trumps rådgiver kunne sætte nogle ord på den kommende præsidents omdiskuterede valg af udenrigsminister – den 64-årige administrerende direktør i olieselskabet ExxonMobil, Rex Tillerson

»Det er meget logisk,« fortæller Walid. »Rex Tillerson kender alle Ruslands olieoligarker, og uden dem er Putin ikke meget værd. Rex Tillerson kan med andre ord bruge sin adgang til olieoligarkerne til at påvirke Putins politik,« forklarer Naser Khader. Den konservative ordfører lærte Walid Phares at kende i 2006 – under Muhammed-krisen, hvor Naser Khader var hyppig gæst hos tænketanke verden over i debatter om ytringsfriheden.

Skal Syrien deles i fire zoner?

Ifølge Walid Phares, der har baggrund i det kristne mindretal i Libanon og har været bosat i USA siden 1990, er modstanden mod Iran en ledetråd i Trumps politik i Mellemøsten.

»Trump vil arbejde hårdt for at inddæmme Iran,« siger Naser Khader.

Eksempelvis vil Donald Trump skrotte den ellers historiske aftale om iranernes omstridte atomprogram. Den har Iran efter flere års diplomatisk benarbejde indgået med USA og de øvrige faste medlemmer af FNs Sikkerhedsråd samt Tyskland, og aftalen har fået EU-landene til at stå i kø for at indgå handelsaftaler med Teheran.

Samtidig skal det shiamuslimske Iran svækkes ved at styrke Mellemøstens sunnier, forklarede Walid Phares under mødet.

»Det gælder ifølge Walid blandt andet i Syrien, hvor Irans støtte til det shia-muslimske Assad-regime er mindst lige så afgørende som russernes. Walid forestiller sig, at Syrien deles op i tre eller fire zoner – i hvert fald midlertidigt. En af zonerne skal være en sunnizone fra Deraa i syd til Aleppo i nord, og så vil USA styrke Syriens moderate oprørere med hjælp fra blandt andre Jordan, Marokko og Egypten. Det er også derfor, at vi i øjeblikket ser, at Rusland og Iran har så travlt med at få aftalt våbenhvile og indbyde til fredsforhandlinger. De ved ikke, hvad Trump kan finde på i Syrien,« lyder Naser Khaders gengivelse af Walid Phares rådgivning til Trump.

Ifølge Naser Khader taler det også til Trumps fordel, at han tilsyneladende ikke har tænkt sig at videreføre sine forgængeres meget forsigtige politik over for Saudi-Arabien, og i konflikten mellem Israel og palæstinenserne må omverdenen formentlig ligeledes forberede sig på et amerikansk gearskifte. Den kommende amerikanske præsident har allerede langet ud efter Barack Obama, fordi Obama for nylig ikke gjorde brug af USAs vetoret i FN til at beskytte Israel mod en kritisk resolution.

»Men Trump har også gjort noget andet, og det kan være et tiltrængt nybrud i den fastlåste konflikt. Trump har – fortæller Walid – inviteret israelske og palæstinensiske rigmænd til et møde i Trump Tower for at høre, hvad de mener, der skal til for at finde freden. Altså er det igen forretningsmanden Trump, der handler,« siger Naser Khader.

På samme måde var det forretningsmanden i Trump, der fik ham til svare et opkald fra Taiwans præsident, selv om det fik Kina til at se rødt.

»Taiwan er en vigtig handelspartner for USA, så selvfølgelig svarer Trump da et opkald,« lyder forklaringen fra Walid Phares, der samtidig satte en tyk streg under, at USAs NATO-partnere kommer til at bruge flere penge på deres forsvar.

Skylder ikke nogen noget

Walid Phares er ikke den eneste af Trumps rådgivere, som den konservative udenrigsordfører har gode kontakter til.

Fra tænketanken Hudson Institute kender Naser Khader også Kenneth Weinstein, der er tænketankens direktør og står til en post som rådgiver for Trumps vicepræsident, Mike Pence.

Seniorforsker ved Hudson Institute, Michael Doran, har fået plads i Trumps sikkerhedsstab, forskeren Elaine Chao er blevet transportminister, mens en række af tænketankens andre eksperter står til at få en ambassadørpost af Trump. Det gælder formentlig Nina Shea, der er ekspert i religionsfrihed og en af Naser Khaders nære kolleger på Hudson Institute.

»I modsætning til sine forgængere, der uddelte ambassadørposterne til de folk, der havde støtte deres valgkampagne mest, skylder præsident Trump ikke nogen noget. Han vil omgive sig med ambassadører, som er fagligt kompetente i forhold til hans politiske platform. Folk, der mener noget,« understreger Naser Khader.

»Jeg kaldte det en katastrofe, da Trump blev valgt, og jeg er stadig skeptisk, Men jeg har fået flere positive aha-oplevelser på det seneste,« siger den konservative udenrigsordfører.