NASA sendte »Juno« til Jupiter – tilbage kom kunst

NASAs rumfartøj »Juno« har overrasket forskere med unikke billeder af planeten Jupiter.

NASAs rumfartøj »Juno« har fanget nogle unikke billeder af planeten Jupiter, der har overrasket forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Godt nok tog det fem år før, at NASAs rumfartøj »Juno« nåede frem til planeten Jupiter. Men da Juno endelig nåede der til, blev forskerne overraskede.

NASA sendte Juno afsted mod solsystemets største planet i 2011. Rumfartøjet var på en rejse i årevis, før den nåede Jupiter i juli 2016. Juno blev lanceret for at forskere kunne studere planeten og dens sammensætning og udvikling. Allerede nu er forskerne begejstrede over, hvad de har fundet ud af.

Opdagelserne har vist, hvor anderledes Jupiter ser ud i forhold til, hvad forskerne havde regnet med. Man havde forventet, at Jupiter var meget ensartet og »relativt kedelig«. Men det skulle vise sig, at være helt modsat, lyder meldingen fra forsker bag projektet ifølge CNN.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Sean Doran.

De seneste offentliggjorte billeder fra Juno kunne næsten ligeså vel være akvarelmalerier med hvirvlende skylignende motiver.

NASA lagde et billede ud på Twitter og skrev, at det kunne ligne et drageøje.

Det startede hurtigt en lavine af andre forslag på, hvad billederne kunne ligne.

Mange ser dyr i billederne. Blandt andet en blæksprutte eller en fugl.

Men andre ser også en sammenligning med populære kunstværker som eksempelvis maleriet »Stjernenatten« af Vincent van Gogh.

Rumfartøjet »Juno« har ifølge NASA taget billederne i slutningen af oktober på en flyvning tæt på planeten. Ifølge NASA er Juno halvvejs igennem sin mission. Det er derfor muligt, at endnu flere fascinerende billeder er på vej.