NASA overhalet af ballon-amatør

En heliumballon og et Canon-kamera er nok til at overraske rumfartsorganisationen NASA. Se her hvorfor.

Så smukt kan et Canon-kamera fotografere, hvis man sender det tilpas langt op. Her knipser det løs i 30km højde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et billigt Canon-kamera købt på eBay, en GPS-chip, noget gaffa-tape, en heliumballon og et kontrolrum hjemme i villaen er de simple ingredienser i den opskrift, som har produceret billedet her på siden og overrasket selveste rumfartsorganisationen NASA.

Den britiske elektronik-entusiast Robert Harrison har for få tusinde kroner gjort NASA kunsten efter, når det gælder fotografi af moder jord fra kanten til rummet. Men egentligt er det bare en hobby. Robert Harrison har med snilde og kreativitet sendt sin egen ballon 32 km op i rummet og fotograferet løs.

Oven på den lille boks, som han isolerede for at kameraet ikke frøs til is i de op mod 60 minus grader i stratosfæren, havde han påsat en heliumballon. Ideen var at sende boksen så højt op, at den ville udvide sig til en diameter på 20 meter. Senere ville den sprænge og kameraet dale tilbage mod jorden via en påmonteret faldskærm.

Missionen lykkedes til fulde og Robert Harrison kunne på sin computer se koordinaterne, hvor boksen var landet, tømme kameraet som efter enhver anden festlig lejlighed og opdatere sin profil på billedtjenesten Flickr.

Simpelt. Så simpelt, at NASA dagen efter ringede til ham.

- En fyr fra NASA ringede og ville høre, hvordan jeg havde taget de her billeder. Jeg forklarede ham konceptet, som han syntes var overraskende. Han havde troet, jeg havde bygget en mindre raket, siger Robert Harrison til The Times.

Harrison understreger, at han på ingen måde er en elektronik-ekspert, men udelukkende havde hentet viden til sit projekt fra surfing på internettet.

Du kan læse mere om projektet, som er døbt Icarus, her.