Nasa opdager Jordlignende planet med muligt vandindhold

En Nasa-satellit har opdaget planeten TOI 700 d. Ifølge Nasa ligger planeten relativt tæt på Jorden.

En illustration af planeten TOI 700 d, som ifølge Nasa har mulighed for at besidde flydende vand. Handout/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En satellit fra USAs rumadministration, Nasa, har fundet en planet, som måske ligger inde med flydende vand.

I en pressemeddelelse beskriver Nasa planeten for at være Jordlignende, da den ligger inden for en beboelig rækkevidde af sin stjerne, som kan muliggøre tilstedeværelsen af flydende vand.

Som regel kan tilstedeværelsen af flydende vand også øge troen på, at der er en eller anden form for liv på en planet.

»Planeten har den samme størrelse som Jorden, og dens overflade har den rette temperatur, i forhold til at der kunne være flydende vand.«

»Det er de mest basale forudsætninger for, at vi kunne forestille os, at der er liv, som vi kender det fra Jorden,« forklarer professor ved DTU Space Lars A. Buchhave.

Han bemærker, at der stadig er meget, man ikke ved omkring planeten, og at forskerne i det hele taget ved meget lidt om, hvordan liv overhovedet opstår.

»Men det er præcis det, vi gerne vil undersøge via planeter som den her,« siger professoren.

Planten bliver kaldt TOI 700 d. Den ligger ifølge Nasa relativt tæt på Jorden, da den ligger 100 lysår fra os.

Et lysår er den afstand, som lyset tilbagelægger på et år.

I runde tal betyder det, at den nyopdagede planet ligger 950 billioner kilometer eller 950.000.000.000.000 kilometer fra Jorden.

I første omgang faldt Nasa over TOI 700 d via sin TESS-satellit, som har været designet og sendt ud i rummet for specifikt at finde Jordlignende planeter, der kredser rundt om nærliggende stjerner.

Efter at satellitten havde opdaget planeten, kunne Nasas forskere efterfølgende dobbelttjekke og verificere fundet af planeten med det store Spitzer-teleskop.

»Planeter, der kredser rundt om nærliggende stjerner, er nemmest at følge op på med større teleskoper i rummet og på Jorden,« forklarer Paul Hertz, direktør for den astrofysiske afdeling i Nasas hovedkvarter i Washington, i pressemeddelelsen.

Ifølge Nasa er TOI 700 d en af få Jordlignende planeter, som man foreløbigt er stødt på i en beboelig rækkevidde af en stjerne.

Tidligere har blandt andet Nasas Keplerteleskop opdaget en række planeter, der på nogle punkter kunne minde om Jorden.

/ritzau/