Nasa: Mystisk fænomen er med til at smelte Antarktis

 

Øverst kan du se NASAs satellit-analyse af kloden fra de sidste 23 år. Det kan du læse mere om her

Nedsmeltningen af Antarktis har i årevis bekymret og optaget verdens forskere. Nu mener det amerikanske rumfartsagentur NASA, at man har fundet en forklaring på den hurtige nedsmeltning.

Det skriver Nasa i en pressemeddelelse.

Ifølge et nyt studie fra NASA er der nemlig belæg for at tro, at såkaldte ’mantle plumes’ – geotermiske varmekilder – løber under en del af antarktis, og at de er årsag til, at verdens sydligste kontinent smelter neden fra.

Det nye studie viser, at det tilsyneladende er de varme kilder, som ligger dybt under jorden, der er årsag til floder og revner i Antarktisk. De geotermiske kilders varme kommer fra jordens indre og spreder sig ved hjælp af små, smalle sprækker op under jordens overflade.

Teorien om de varme kilder er ikke ny. En forsker fra University of Colorado i USA fremlagde allerede teorien om, at der under den del af Antarktis, der hedder Marie Byrd Land, var nogle unormale varmeaktiviteter.

Selv om teorien allerede dengang kunne forklare en del ting, der undrede forskere, så havde mange alligevel svært ved at tro den.

Det siger blandt andet Helene Seroussi fra Nasa, der var med til at lave studiet.

»Jeg kunne ikke se, hvordan vi kunne have den mængde varme og stadig have is på toppen,« siger hun i pressemeddelelsen med henvisning til, at Antarktis er dækket af is.

Ved at lave en model af de forhold, som forskerne mener gør sig gældende under Antarktisk, har de fundet ud af, at det dog rent faktisk kan lade sig gøre at have en stor varmekilde under en stor mængde is.

Forskerholdet lavede en model, hvor man så på, hvor meget geothermisk varme der skulle til for at forklare de underjordiske floder og søer i området Marie Byrd Land. Blandt andet er en af søerne så stor, at den er på størrelse med Lake Erie ved Detroit i det nordlige USA.

Den teoretiske model blev sammenlignet med data fra Nasas ekspeditioner til Antarktis, hvor man havde lavet målinger af iskappen. Og resultatet fik altså forskerholdet overbevist om, at  jorden under Antarktis gemmer på massiv geothermisk varme.

Det er dog begrænset, hvor meget varme jorden kan gemme på, hvis isen fortsat skal blive liggende uden at smelte. Forskerholdet nåede frem til, at energien fra varmekilden ikke må overstige 150 milliwatt per kvadratkilometer.

Til sammenligning er energien fra varmen fra den geotermiske varmekilde under nationalparken Yellowstone omkring 200 milliwatt per kvadratmeter.

Nasa oplyser dog i studiet, at de varme kilder hverken er en ny eller voksende trussel mod Antarktis. Dog kan de forklare, hvorfor islaget på Antarktis er noget ustabilt.