Narkobaronen er anholdt – til alles overraskelse

Det er for godt til at være sandt for mange eksperter. Den mest sadistiske narkoleder i Mexico bliver anholdt uden kamp. Blev »El Judas« stukket? Eller vil han hjælpe myndighederne?

Miguel Angel Trevino Morales – »El Judas« – er nu i de mexicanske myndigheders varetægt. Men hvordan det er sket, at den sadistiske sagnfigur pludselig ikke kunne holde sig ude af rampelyset, mangler der endnu mange gode svar på. Affotografering: Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI CORTEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Nogle mennesker kommer med et parat-adjektiv, et tillægsord, som de per automatik får hæftet på sig, og de fleste mexicanske narkobaroner får hurtigt påhæftet et »brutal.«

Det er sjældent forkert, de er alle sammen brutale, for ellers var de ikke blevet baroner, men Miguel Angel Trevino Morales var mere og værre end det. »Han var formentlig den mest sadistiske forbryder i hele den amerikanske hemisfære,« som professor George Grayson i går sagde til NPR.

Oftere end ikke kunne de rædselsvækkende nyheder fra narkokrigen føres tilbage til ham. 265 immigranter, som blev trukket ud af busser og henrettet – Trevino. Brugen af »guiso,« det makabre ritual med at putte ofrene i olietønder, overhælde dem med benzin og brænde dem levende – Trevino. Ni maltrakterede lig, som dinglede fra en bro, og afskårede hoveder på et dansegulv – Trevino.

Hans mellemnavn var »Angel,« men sadistisk vold var hans raison d’être, og det blev givetvis også hans skæbne. For han blev anholdt i går morges dansk tid, og omstændighederne undrede analytikere, som følger narkokrigen. For Trevino blev anholdt uden kamp, mexicanske marineinfanterister anholdt ham og to livvagter i en firhjulstrækker uden for gænsebyen Nuevo Laredo, og han blev senere paraderet rundt uden håndjern og lænker, og soldaterne havde ikke de sædvanlige ansigtsmasker på. Hvordan kunne de overraske ham så let, og hvorfor overgav han sig? Hvorfor var sikkerheden så afslappet, og hvorfor frygtede soldaterne ikke for hævn.

»Los Zetas har brug for dig«

Svarene skal formentlig findes i historien om Miguel Trevino. Han var leder af Los Zetas, en blanding af et narkokartel og en milits, og den grusomste af de organisationer, der kæmper om verdens narkomarked. Los Zetas blev stiftet i 1999 af deserterede mexicanske elitesoldater, og de fungerede i første omgang som skarprettere for Golf-kartellet. Ingen af de andre karteller kunne matche deres farlighed og militære effektivitet, og Los Zetas blev snart et brand i sig selv.

Bogen »El Narco« beskriver, hvordan de satte bannere op med jobannoncer: »Indsatsgruppen Los Zetas har brug for dig … vi tilbyder en god løn, mad og forsørger din familie. Kom ud af sult og undertrykkelse.«

De hyrede erfarne mordere fra Kaibil-militsen i Guatemala, som under landets borgerkrig massakrerede hele landsbyer, og alene frygten for den slags soldater og Los Zetas blev et argument i sig selv. Hvor andre karteller opererede med en vis snusfornuft, opererede Los Zetas med frygt. Hvis betjente i et fængsel ikke gav indsatte bandemedlemmer særlige privilegier, bortførte Los Zetas en håndfuld betjente og brændte dem levende.

Zetas bredte sig over hele Mellemamerika efter franchise-modellen. Lokale grupper opererede uafhængigt, men betalte franchise-gebyr til hovedkvarteret og var formelt underlagt hovedkvarteret, og det var både gruppens styrke og svaghed. For den kunne sprede sig som kældersvamp og krigedes snart med sine gamle herrer, Golf-kartellet, og med det førende mexicanske kartel, Sinaloa-kartellet, men de lokale franchise-tagere fulgte kun hovedkvarteret så længe, som det var i deres interesse at følge det.

Fra gadeforbryder til topfigur

Indtil 2012 var Los Zetas ledet af en af de oprindelige elitesoldater, Heriberto Lazcarno, som nød respekt i organisationen, men som begik en fejl ved at vælge en skånselsløs og ærgerrig næstkommanderende, Miguel Trevino. Trevino havde ingen fortid i militæret, han var en gadeforbryder fra Nuevo Laredo, som var kommet til tops, fordi han så bestialsk effektivt havde forsvaret Los Zetas’ største marked, eller plaza, grænseovergangen ved Nuevo Laredo.

I 2012 overraskede mexicanske soldater Lazcarno, som blev dræbt i en skudduel, og Trevino steg til tops. I den mexicanske narkomyte blev han til kongemorder, han havde forrådt Lazcarno og fik tilnavnet »El Judas,« og det fik flere lokale afdelinger til at falde fra. I Nuevo Laredo brød en fraktion ud og dannede »Legionærerne,« og de rivaliserende karteller lugtede blod og markedsandele. Nuevo Laredo er den eneste grænseovergang, som Sinaloa-kartellet ikke kontrollerer.

Hvilket alt sammen kan forklare det seneste døgns begivenheder. Én skole mener, at Trevino blev stukket af enten interne eller eksterne fjender, for det er tæt på utænkeligt, at myndighederne ellers kunne overraske ham sådan. En anden skole ser en endnu større konspiration, nemlig at Trevino kunne mærke den varme ånde i nakken, og at anholdelsen var spil for galleriet. Han vil nu med vidnebeskyttelse i Mexico eller USA hjælpe myndighederne.

Hvad det betyder? Det kan betyde en borgerkrig i Los Zetas, som terroreksperter på West Point forudser. Det kan føre til, at Sinaloa nu overtager hele markedet og en vis ro sænker sig, og det kan føre til en bølge af anholdelser, som tænketanken Stratfor forudser.

Uanset hvad, så er »den mest sadistiske af dem alle sammen« færdig og i en mere civiliseret forstand end hans ofre nogensinde var.