Napolitano bryder italiensk dødvande

87-årige Giorgio Napolitano er blevet valgt til endnu en periode som Italiens præsident. Forinden var gået fem forgæves afstemninger i det splittede parlament.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: En af verdens ældste statsoverhoveder tager modvilligt en tørn til. Efter det italienske parlament lørdag måtte opgive at finde en afløser for Giorgio Napolitano, indvilligede den 87-årige præsident i at lade sig vælge til endnu en periode.

Forinden havde det splittede parlament været igennem fem afstemningsrunder, hvor det ikke lykkedes at finde flertal for en af kandidaterne fra de store koalitioner. Det fik flere partiledere, heriblandt rivalerne Silvio Berlusconi og Pier Luigi Bersani, til at appellere til Napolitano, som fik et overvældende flertal af stemmerne ved sjette runde.

Dermed bliver han første italienske præsident i nyere tid, der får mere end en enkelt periode i embedet.

»Jeg føler mig forpligtet til at tilbyde mine tjenester som ønsket. Jeg kan ikke sidde mit ansvar over for nationen overhørig,« udtalte Giorgio Napolitano ifølge Reuters, da han meddelte sit kandidatur.

Den italienske præsident er fortrinsvist en ceremoniel figur, men spiller dog en nøglerolle ved regeringsdannelser. Gennem de seneste måneder har Napolitano forgæves forsøgt at få de konkurrerende koalitioner i det nye parlament til at danne en bred regeringen, men uden held. Ifølge Reuters ventes det dog, at præsidenten vil fortsætte sine bestræbelser efter genvalget.

En præsidentperiode er syv år, men iagttagere af italiensk politik vurderer, at den aldrende Napolitano vil træde tilbage inden for et år, hvis det lykkes ham at få de stridende parter i parlamentet til at danne en regering.

Det bliver dog en overordentlig svær opgave. Hidtil er alle forhandlinger endt uden resultat, og senest har lederen af parlamentets store centrum-venstre koalition, Pier Luigi Bersani, meddelt, at han vil træde tilbage på grund af intern strid i koalitionen.

Lederen af protestpartiet Fem-stjerne-bevægelsen, komikeren Beppe Grillo, betegner valget af Giorgio Napolitano som et »statskup« og opfordrer ifølge Reuters »millioner af italienere« til at demonstrere ved parlamentet i Rom mod de gamle partier, som ifølge hans opfattelse er skyld i Italiens økonomiske krise.