Nabo-præsidenter fanget i Panama-skandale - men den preller af på Putin

Lækkede papirer fra skattely sætter præsident Petro Porosjenko under massivt pres i Ukraine. Ruslands Vladimir Putin tager ingen chancer.

Ruslands præsident, Vladirmir Putin (tv.) og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har ikke meget sympati for hinanden. Nu er de to nabolandes ledere i et skæbnefællesskab efter det gigantiske skattelæk – forskellen er bare , at sagen allerede nu er stendød i Ruland, mens kritikken af Porosjenko vokser på den anden side af grænsen. Arkivfoto: Pavel Golovkin og Gleb Garanich
Læs mere
Fold sammen

MOSKVA: I begge lande handler det om brudte løfter.

I Rusland har Vladimir Putin raset mod skattely og krævet retsforfølgelse af russiske rigmænd, der gemmer deres lyssky indtægter i udlandet.

I Ukraine blev præsident Petro Porosjenko valgt på løfter om at sælge sit forretningsimperium og sætte landets interesser over sin egen økonomi.

Men et gigantisk læk af dokumenter fra et advokatfirma i Panama har torpederet de to præsidenters smukke løfter.

I Rusland viser dokumenterne, hvordan mindst to milliarder dollar, herunder penge fra statslige selskaber, i hemmelighed er kanaliseret gennem offshore-firmaer ejet af nøglepersoner i Vladimir Putins inderkreds.

I Ukraine vækker det vrede, at landets præsident i eget navn har åbnet selskaber i Panama tilsyneladende for at undgå at skat i hjemlandet.

Men selv om beløbene i sagen om Petro Porosjenko foreløbigt er minimale i forhold til de russiske milliarder, så er det i høj grad Ukraines præsident, der risikerer at komme i fedtefadet. Vladimir Putin har mindre at frygte på grund af det rå magtmonopol, han selv har etableret under sit 16 år lange styre.

»I Ukraine er der politisk konkurrence. Der er kræfter, der ønsker at kaste lys over sådan en sag. Der er seriøse spillere, der ønsker at udnytte det politisk. I Rusland er der ingen af delene. Oppositionen er uskadeliggjort, og eliten håber, at det her forsvinder af sig selv,« siger Vladimir Gelman, der er professor i statskundskab på det Europæiske Universitet i Skt. Petersborg.

En tur i finanskarrusellen

Begge afsløringer er ellers opsigtsvækkende: En nær ven af Putin, musikeren Sergej Roldugin, der har kendt den russiske præsident siden ungdomsårene, står ifølge de lækkede dokumenter i centrum for en finanskarrusel, der har pumpet store summer fra statslige selskaber og russiske rigmænd til skjulte konti i udlandet.

I offentligheden er Sergej Roldugin bedst kendt som cellist og gudfar til Putins datter Jekaterina. Han har tidligere bedyret, at han slet ikke er forretningsmand.

Men gennem et sindrigt system af handler med værdipapirer og gældsbeviser har selskaber, der har kontrakter med den russiske stat, efterladt hundreder af millioner af dollar i Sergej Roldugins lommer, fremgår det af undersøgelsen fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Ifølge den russiske oppositionsavis Novaja Gaseta fungerer Roldugins offshore-selskaber tilsyneladende som pengetank for blandt andet returkommissioner tiltænkt præsidentens inderkreds.

I et retssamfund ville afsløringen udløse en kulegravning og sandsynligvis sende flere af Ruslands magthavere bag tremmer, skriver den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj i en kommentar.

Men i dagens Rusland har sagen foreløbigt ikke fået nogen konsekvenser.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, hvis kone ifølge afsløringerne også har stået som ejer af et offshore-selskab, kalder beskyldningerne for et politisk motiveret angreb på Putin fra vestlige sikkerhedstjenester.

»De skal finde skidt, og når de ikke kan finde skidt, så finder de bare på noget,« siger Dmitrij Peskov.

Russiske erhvervsaviser og små oppositionsmedier har omtalt afsløringen, men de dominerende statslige medier var mandag tavse. Der er ingen Putin-kritiske partier i det russiske parlament.

»Ingen i Rusland er egentlig det mindste overraskede over den slags afsløringer. Og oppositionen ved, at det er så godt som umuligt at rejse sagen politisk,« siger Vladimir Gelman.

Mandag viede den Kreml-tro TV-kanal NTV i stedet lang tid til at dække afsløringer om filmstjernen Jackie Chans skattely.

Chokoladekongen på TV

Anderledes er det gået i nabolandet Ukraine. Her ramte beskyldningerne mod præsident Petro Porosjenko de ukrainske fjernsynsskærme som en bombe søndag aften. Kun den ukrainske Kanal 5, der ejes af præsidenten, var tavs.

Ifølge de lækkede email blev Porosjenkos selskaber i Panama tilsyneladende oprettet med det formål at flytte dele af hans konfektureimperium i skattely.

Under valgkampen få måneder forinden havde Porosjenko, med tilnavnet »Chokoladekongen« ellers lovet, at han ville frasælge sin forretning gennem en »respektabel, førsteklasses udenlandsk bank« for at undgå habilitetsproblemer.

Tilsyneladende har Petro Porosjenko hverken solgt sin forretning eller for alvor gjort brug af de afslørede offshore-selskaber. De lækkede dokumenter afslører kun værdier for omkring 3.000 dollar i Panama-selskaberne.

Det er ikke desto mindre i strid med reglerne, siger ukrainske eksperter. En siddende præsident i Ukraine må ikke bedrive forretning herunder åbne nye selskaber. Og han er forpligtet til at opgive oplysninger om udenlandsk ejendom, hvilket Porosjenko ikke har gjort.

Afsløringen er dermed et hårdt slag for Porosjenko, der allerede er under hård beskydning for at holde hånden over en korruptionsanklaget statsanklager. For modsat det russiske har det ukrainske parlament en stærk opposition. Den har allerede varslet en parlamentarisk undersøgelse og en mulig rigsretssag.

Hvis Porosjenko ikke tillader en uafhængig undersøgelse, »så vil gaden stille ham til ansvar,« skriver Olena Sjerban fra det Ukrainske Anti-Korruptionscenter i en kommentar til Berlingske.

I Rusland er der ikke udsigt til nogen officiel undersøgelse. Ifølge oppositionspolitikeren Dmitrij Gudkov er Kremls virkelige frygt, at mange afsløringer kan øge presset i de vestlige lande for et opgør med det nuværende system af skattely.

»Han frygter ikke folket. Han frygter de vestlige partnere, som kan fratage ham det bogstaveligt talt mest dyrebare: Offshore-selskaberne,« skriver Dmitrij Gudkov i en kommentar.