»Når nogen hoster, bliver jeg bange«

Det skal være slut med ikke at vaccinere børn, fordi man er modstander af vaccine. Australiens premierminister, Tony Abbott, vil tage velfærdsydelserne fra familier, der ikke vaccinerer deres børn.

Australske drenge surfer på en græsplæne efter stort regnskyl i Brisbane. I flere områder af det store land er der nu så mange forældre, der undlader at få vaccineret deres børn, at det udgør et sundhedsmæssigt problem. Derfor vil den australske regering nu gøre det muligt at straffe forældrene. Foto: Patrick Hamilton Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDNEY: Northern Rivers i den nordlige del af den australske delstat New South Wales skulle have været et trygt sted, hvor 41-årige Heidi Robertson og hendes mand ville starte deres familie. De flyttede til byen Mullumbimby, købte hus, fik gode job, og Heidi Robertson blev gravid med parrets første barn. Hun var lykkelig. Lige indtil hun en dag snakkede med en bekendt, hvis datter havde fået fåresyge.

»Jeg var chokeret, for jeg havde aldrig før hørt om nogen, som havde fåresyge. Så jeg sagde: »Det er da virkeligt usædvanligt, når hun har fået børnevaccinationen mod fåresyge, mæslinger og røde hunde.« Moderen så chokeret på mig og sagde: »Nej, vi vaccinerer ikke vores børn,« husker Heidi Robertson.

Hun begyndte at tale med folk omkring sig og søge på nettet, og dér hun fandt ud af, at hun og hendes mand havde bosat sig i den by i Australien, hvor færrest børn er vaccinerede. Kun 46 procent af byens børn under fem år er fuldt vaccinerede.

Hverken Heidi Robertson eller hendes mand havde skænket vaccination en tanke, da de flyttede til Mullumbimby. Men graviditeten havde ændret på deres prioriteter, og Heidi Robertson blev bange, hver gang nogen hostede på gaden.

»Da jeg var gravid med mit andet barn i 2008, fik jeg kighoste i sjette måned af min graviditet. Det var en frygtelig oplevelse. Det varede i næsten tre måneder. Blodårer i mit øje sprang, jeg forstrakte muskler i ryggen og i brystet, jeg var bange for at tabe barnet og var inkontinent efter hvert hosteanfald,« fortæller Heidi Robertson.

Heldigvis smittede hendes kighoste ikke længere, da hun fødte sin søn. Ellers kunne hun have smittet ham, så han risikerede at dø. Det skete for et andet par fra Northern Rivers-området, Toni og David McCaffery, hvis datter, Dana, blev født fem dage senere end Heidi Robertsons søn. Dana døde, fire måneder gammel efter at være blevet smittet med kighoste.

Ikke for skatteborgernes penge

Heidi Robertson og Dana McCaffrey var begge ofre for den kighosteepidemi, som rasede i den nordlige del af New South Wales fra 2008 til 2012. For mens Australien overordnet set har en vaccinationsrate på 97 procent, er der områder som Northern Rivers, hvor den er meget lavere.

For at vaccination skal virke optimalt, skal 95 procent af befolkningen være vaccineret. Men i 152 forskellige områder af Australien er tallet blot mellem 46 og 83 procent, viser tal fra National Health Performance Authority. Samtidig er antallet af børn, hvis forældre har fravalgt at vaccinere dem, steget fra år til år. I 1999 drejede det sig om 4.271 børn, i 2014 var tallet steget til 39.523.

Det fik den daværende regering til i 2013 at gennemføre en lovændring, der betød, at forældre ikke kunne modtage tilskud til vuggestue og børnehave, hvis deres børn ikke var blevet vaccineret. Og forældrene ville desuden også miste forskellige andre velfærdsydelser.

Men en undtagelse, som var blevet indskrevet i den oprindelige lov fra 1996, bestod: Forældre der havde »personlige, filosofiske, religiøse eller medicinske« grunde til ikke at lade et barn vaccinere, kunne frit lade være.

Undtagelsen blev dog begrænset, da premierminister Tony Abbott, Det Liberale Parti, forleden fremlagde lovforslaget »No jab, no pay« (Intet stik, ingen penge). Væk er undtagelserne om personlige og filosofiske overbevisninger, og tilbage er nu kun religiøse eller medicinske grunde. De forældre, som ikke kan opfylde dette, men alligevel undlader at vaccinere deres børn, står til årligt at miste op til 80.000 kroner i velfærdsydelser pr. barn.

»Det er ikke fair, at det er skatteborgernes penge, der skal betale for, at forældre vælger ikke at vaccinere deres børn. Slet ikke når hele lægeverdenen anbefaler, at man vaccinerer sine børn, fordi det er det smarteste og rigtige at gøre,« udtalte socialminister Scott Morrison.

Labor støtter forslaget, og det blev modtaget med forsigtig optimisme af græsrodsorganisationer som »Stop the AVN«, der er blevet oprettet som modvægt til landets største antivaccinationsgruppe, Australian Vaccination-Skeptics Network (AVN).

»Vi støtter, at regeringen fjerner de ydelser, som forældre får som »belønning« for at vaccinere deres børn, hvis de undlader at gøre det. Men vi er imod obligatorisk vaccination, så vi afventer hvordan det endelige lovforslag kommer til at se ud,« siger Patrick Stokes, talsmand for »Stop the AVN«.

»Mit vaccinerede barn døde«

I dag har antivaccinationsgrupper og aktivister ikke nogen samlet platform i den offentlige debat. Men fra 1994 til 2010 samlede al lobbyisme om modstand mod vacciner sig omkring AVN, som har sit udspring i Northern Rivers-området. I dag er antivaccinationsmiljøet mere fragmenteret. En af de mest aktive er aktivisten Stephanie Messenger. Også hun har mistet en baby og mener, at dødsfaldet skyldes vaccination.

»Da min søn var otte uger gammel, tog jeg ham til lægen, så han kunne blive vaccineret. For det var jo det ansvarlige at gøre … Efter den første vaccination var han utrøstelig, efter den anden vaccination kastede han op og blev svagere og svagere. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad der var galt. En dag begyndte der at komme blod ud af hans mund, efter et par uger døde han på hospitalet. Mine ikke-vaccinerede børn er i live, og mit vaccinerede barn er dødt!« skriver Stephanie Messenger på en af sine hjemmesider.

Hun takkede nej til at medvirke i denne artikel.

Religion er et smuthul

I Mullumbimby har Heidi Robertson været aktiv i foreningen The Northern Rivers Vaccination Supporters siden 2013.

»Der har været folk, som jeg aldrig havde troet ville støtte mig, som har sagt: »Godt du gør noget ved det«. Andre har sagt: »Jeg vil ikke vaccinere mine børn, og ingen skal fortælle mig, at jeg skal«. Dem kan vi ikke gøre noget for,« forklarer Heidi Robertson

Der er bevægelser på sociale medier, som har opfordret antivaccinetilhængere til at melde sig ind i kirken Church of Conscious Living, som er imod vaccination af »børn, voksne og dyr«. Kirken blev ifølge pro-vaccineaktivister grundlagt af AVN i 2008 og bliver i dag drevet af Stephanie Messenger og hendes mand. Heidi Robertson håber derfor, at regeringen vil fjerne undtagelsen om religiøsitet, så det ikke længere kan bruges som en begrundelse for at undlade vaccination.

»Der er ingen mainstream-religioner i Australien, som er imod vaccination – ikke én eneste. Så det giver mening at lukke det smuthul,« siger Heidi Robertson.

Foreningen Australian Vaccination-Skeptics Network er blevet kontaktet flere gange om medvirken i denne artikel, men har ikke svaret på forespørgslerne.