Når Italiens farligste mafia fejrer fødselsdag

I går blev to af ofrene fra mafiavendettaen i den tyske by Duisburg begravet i Calabrien. Efterforskerne frygter, at en vendetta vil blive blodig og holder øje med en religiøs fest den 2. september.

Mænd bærer offeret Francesco Pergolas kiste ud af kirken i byen Siderno. Politiet har forbudt begravelsesoptog i byen. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Tommaso Venturis 18-års fødselsdagsfest skulle have været en hyggelig middag for den tyskfødte italieners nære venner.

Sådan begyndte den også.

Seks mænd mellem 18 og 39 år mødtes på stamrestauranten, det italienske pizzeria »Da Bruno«, i den nordtyske by Duisburg. De spiste, drak og morede sig. Restauranten holdt åbent til over midnat for deres skyld. Mellem klokken to og tre om natten bevægede selskabet sig ind i to biler parkeret nær restauranten. To mænd nærmede sig og affyrede i alt 70 skud. De seks mænd blev skudt i hovedet: En utvetydig hilsen fra mafiaen.

Mordet på de seks italienere var nemlig endnu et kapitel i en fejde mellem to klaner fra mafiaorganisationen Ndrangheta. En fejde, der for første gang blev udspillet uden for Italiens grænser.

I går blev to af ofrene begravede i Calabrien under skarp overvågning af politiet. De italienske efterforskere frygter nemlig, at hævnen vil blive blodig, og at massakren vil puste yderligere til ilden i en mafiakrig, der siden sidste jul har kostet 11 mennesker livet.

Det begyndte med et æg
For selvom Tommaso Venturi ønskede en fredelig fest, så hører alle normalitetsbegreber op, når man tilhører mafiaklanen Vottari-Pelle. Alle seks havde rødder i hjertet af Ndranghetas territorium, hvor de to klaner Vottari-Pelle og Nirta-Strangio været i åben krig i 16 år.

De seks ville måske stadig have været i live, hvis ikke unge fra de to rivaliserende klaner var begyndt at kaste æg på hinanden under et karneval i 1991.

Festlighederne endte i et blodbad, hvor to blev dræbt og to såret i den lille by San Luca, som på overfladen er en fattig bjergby, men hvor de slidte husmure kan dække for badeværelser med guldhåndtag og stuer med designermøbler og fladskærmsfjernsyn.

Ved årtusindskiftet nedlagde klanerne deres våben, men freden blev brudt ved juletid sidste år. Nirta-Strangio-klanens formodede boss Giovanni Nirta var ude med sin kone Maria Strangio og sin bror, da en udsending fra den rivaliserende klan åbnede ild mod dem. De to mænd nåede at flygte, men den 33-årige kvinde mistede livet.

Mordet på Maria signalerede at krigen var genoptaget. At myrde en kvinde, at myrde bossens kone og gøre det på en af de helligdage, hvor mafiaen ellers traditionelt lader fjendskab være fjendskab, var en provokation familien ikke kunne overse. De næste seks måneder mistede fem mennesker livet og seks blev såret.

Mafiaens globalisering
Mange unge flygter af frygt for at blive de næste. I mafiakrigen er det ofte familiemedlemmer og venner, der bliver ofre for hævn, da klanbosserne sjælden går ude og derfor er svære at få ramt på. Det var tilfældet for to af de unge mænd, der mistede livet i Duisburg. Marco og Francesco Pergola rejste til Tyskland for at arbejde på pizzeriaet »Da Bruno« for ikke at ende som skydeskiver.

De seks mænd havde ikke grund til at frygte for deres liv i udlandet, da mafiaen normalt ikke hævner sig uden for Italiens grænser. Med udvandringen fra det fattige

Syditalien de sidste 50 år har mafiafamilierne spredt sig særligt i Europa og Sydamerika. Nogle udvandrere vælger aktivt at være en del af Ndrangheta, andre hjælper blot deres landsmænd en gang i mellem, mens langt de fleste ikke vil kendes ved den kriminelle organisation.

25-årige Marco Marmo, der har en dom på halsen, menes med sikkerhed at være tilknyttet Vottari-Pelle-Romeo-klanen. Han vurderes at have været mafiaens vigtigste mål. Da han mødte op til Tommaso Venturis fødselsdag var det nemlig ikke kun for at tage del i festlighederne. Ifølge efterforskerne kørte han mere end 2000 kilometer fra hjembyen til Duisburg for at købe våben til klankrigen.

Efterforskeren har endnu ikke defineret, hvilken gruppe de resterende fem tilhørte. Alle havde en tilknytning til pizzeriaet, der bliver efterforsket for pengehvidvaskning, narko og våbenhandel.

Hævn på helligdage
Hævnen kan komme når som helst, vurderer Francesco Gratteri, der er chefanklager i Calabriens største by, Reggio Calabria.

»Vi har ikke en krystalkugle, så vi kan ikke sige hvor eller hvornår, men det er tydeligt, at der vil komme en hævnakt,« siger Nicola han.

Politiet holder derfor skarpt øje med Ndrangheta, når en vigtig festdag løber af stablen den 2. september. Det er helligdommen, Madonna di Polsi, der bliver fejret.

Familier fra nær og fjern mødes ved et sanctuarium, der ligger gemt i Aspromontebjergene. Historisk har festen været et møde mellem mafiaklanerne, hvor de planlagde mord og store forretninger. I dag vurderes den i højere grad at være en folkefest, men italiensk politi frygter alligevel at den symbolske dato vil være oplagt for den uundgåelige vendetta.