»Når dine fjender er i krig, så skal du ikke styrke en af dem. Du skal svække dem«

Situationen i Irak bør ifølge den israelske premierminister ikke få amerikanerne til at indgå et samarbejde med Iran.

Benjamin Netanyahu. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprøreres fremmarch i Irak har startet spekulationer om, hvorvidt Iran og USA vil indgå et samarbejde for at hjælpe den irakiske regering.

Men det bør amerikanerne holde sig fra, mener Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

»Begge lejre er fjender af USA. Og når dine fjender er i krig, så skal du ikke styrke en af dem. Du skal svække dem,« siger Benjamin Netanyahu ifølge nyhedsbureauet Reuters til TV-stationen NBC.

Barack Obama sagde torsdag, at USA vil sende 300 militærfolk til Irak, og at amerikanerne er klar til at lave målrettede angreb mod ISIS - den militante gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten - hvis den fortsætter sin fremmarch mod Bagdad.

Den militante gruppe, som arbejder for at gendanne kalifatet på grænsen mellem Syrien og Irak, har alene i weekenden indtaget fire irakiske byer, som den nu kontrollerer.

Det drejer sig om byerne Rawa, Ana og Rutba, samt den strategisk vigtige by al-Qaim, der ligger tæt på den irakisk-syriske grænse.

De to grænseovergange, der søndag blev indtaget af ISIS, er ved byen al-Waleed ved grænsen til Syrien og Turaibil ved grænsen til Jordan.

Dermed kan ISIS sende våben frem og tilbage tværs over grænserne mod såvel Syrien som Jordan. De irakiske regeringstropper veg tilbage, da ISIS iværksatte offensiven søndag mod de to grænseovergange, skriver BBC.