Mytisk afrikansk oprørsleder er død

Den mystiske og mytiske kvindelige oprørsleder Alice Lakwena fra Uganda er blevet fundet død i en flygtningelejr i det nordlige Kenya.

Oprørsleder Alice Lakwena, der stod bag den gammeltestamentlige Holy Spirit Movement i Uganda i 1980erne, er død.<br>Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Med en blanding af karisma, overtro og gammeltestamentlig tågesnak grundlagde hun i midten af 1980erne Holy Spirit Movement i det nordlige Uganda, og der går en lige og direkte linje fra Alice Lakwenas bevægelse til den berømte og berygtede Lord's Resistance Army (LRA) anført af Joseph Kony.

LRA har i årevis terroriseret civilbefolkningen i Guluområdet i Norduganda og kidnappet tusindvis af børn og brugt dem som sex- slaver og soldater. Joseph Kony beskriver Alice Lakwena som sin tante, men ifølge flere kilder er han formentlig ikke helt så tæt beslægtet.

Holy Spirit Movement kæmpede mod præsident Yoweri Musevenis regering i hovedstaden, Kampala. Alice Lakwena så sig selv som et medium med magiske evner og folkelig og religiøs leder for acholifolket i det nordlige Uganda. Hendes bevægelse blandede kristendom med afrikansk heksekunst og animisme.

Hun blev født midt i 1956 som Alice Auma. Senere skiftede hun Auma ud med Lakwena, der på acholi betyder budbringer, efter at hun angiveligt var blevet medium for en ånd med det navn.

Hun flygtede fra Uganda sidst i 1980erne, efter at regeringstropper endeligt besejrede Holy Spirit Movement. Sammen med resterne af bevægelsen skabte Joseph Kony oprørsgruppen LRA, der som vorherres stridsmænd hævder at kæmpe for at skabe et Uganda, der bliver regeret efter de ti bud. LRA og Ugandas regering har indgået en skrøbelig våbenhvile, men LRA vil ikke lade sig afvæbne, så længe den internationale krigsforbryderdomstol i Haag ikke vil droppe dens anklager mod Joseph Kony og andre LRA-ledere.