Mystiske spøgelsesskibe med lig i lasten driver i land i Japan

I de sidste to måneder er 12 træbåde med rådnende lig skyllet i land på Japans kyster eller blevet fundet i havet nær dem. De døde kan være afhoppere fra Nordkorea.

En af de mystiske både. Fartøjet blev fundet den 29. november i havet ud for byen Wajima på Noto-halvøen, omtrent midt på den japanske vestkyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spøgelsesskibe og skeletter hører ikke kun sørøverhistorier til. I Japan er tolv mystiske træbåde således skyllet ind på den moderne scene. Og med sig har de fragtet en skummel last.

I træbådene, som er opdaget langs eller nær den japanske nordvestkyst, har ørigets kystvagt og politi nemlig fundet 22 delvist opløste kadavere, skriver CNN. To af ligene uden hoved, og i en af bådene seks kranier, som omvendt manglede deres kroppe.

Den første båd blev fundet i oktober, og siden dukkede de resterende 11 op fra dybet. Men endnu ved ingen, hvor prammene kommer fra, eller hvad der er sket med folkene om bord.

Foreløbigt er det mest sikre gæt, at skibene stammer fra Nordkorea. På et af fartøjerne er der nemlig fundet et forhutlet stykke stof, som ifølge det japanske statsmedie NHK ligner en del af det nordkoreanske flag.

Samtidig har den japanske kystvagt på det tungest lastede skib fundet yderligere beviser. Mellem de ti lig om bord opdagede myndigheden en række koreanske bogstaver, som stavede til »Koreas Folkehær« - den titel, Nordkorea bruger om sine forsvarsstyrker.

Og da flere eksperter også peger mod Nordkorea, skulle man tro, at sagen var afgjort og klar. Men selv om der skulle være tale om nordkoreanske både, forklarer det ikke, hvad der er sket med besætningen. De relativt gamle og primitive både er nemlig hverken egnet til hurtig eller langtrækkende sejlads.

Japanske medier, inklusive NHK, spekulerer derfor i, om der er tale om en samling desperate afhoppere fra det nordkoreanske styre. Eller måske snarere en gruppe fiskerbåde, som er kommet grueligt galt af sted. Og som tilfældigvis har båret på udstyr med den militære påskrift.

Med begrænset åbenhed fra det nordkoreanske styre er det svært at vide sig sikker, og besætningernes historie og skæbne er derfor stadig uvis. Men mysteriet om dem lever endnu.