Mystiske hajer smadrer Egyptens turisme

De egyptiske myndigheder fører en retssag mod fiskere, som de mener sætter hajer ud i egyptisk farvand for at skræmme turister væk

Foto: HUGH GENTRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: For et land, der kæmper for at få turisterne tilbage, er rygter om hajer ved kysterne et alvorligt problem. Derfor er både det egyptiske retssystem og militærets efterretningstjeneste indblandet i det seneste hajdrama.

Ifølge det egyptiske dagblad al-Ahram kører en retssag i øjeblikket mod lokale egyptiske fiskere, der angiveligt har indrømmet, at de har modtaget hajer i en sæk fra et skib i internationalt farvand med det formål at slippe dem ud ved de egyptiske kyster.

Fiskerne er også anklaget for at tage billeder af hajerne for at kunne skabe rygter om et drastisk stigende antal hajer ved de egyptiske kyster. Myndighederne har konfiskeret en fiskekutter i sagen og i anklageskriftet står der, at fiskerne havde intentioner om at »spolere egypternes sommerglæde og ramme de mange feriesteder ved de egyptiske strande.«

I retssagen mod de egyptiske fiskere nævnes det ikke, hvem myndighederne mistænker for at stå bag leveringen af hajer til de egyptiske fiskere. Men det mere end antydes, at hele sagen er en sammensværgelse, der har til mål at ødelægge landets turistindustri og økonomi.

Tidligere har Egypten beskyldt Israels efterretningstjeneste Mossad for at specialtræne hajer til at angribe turister ved de egyptiske strande. Men i denne omgang nævnes Israel ikke.

Sagen om de angivelige “kufferthajer” kommer kort tid efter en 23-årig egyptisk mand mistede sit ene ben i et hajangreb ved det populære feriested Ain Sokhne, der ligger ved Det Røde Hav.

Det angreb fik de egyptiske myndigheder til at forbyde al svømning og fiskeri i området i 14 dage, for at undersøge om antallet af hajer i området er steget.