Mystisk sygdom spreder frygt i Kina: Ingen ved, hvor den kommer fra

I kæmpebyen Wuhan er flere personer blevet ramt af lungebetændelseslignende symptomer. Årsagerne til den ukendte sygdom kendes endnu ikke.

En kvinde dækker sit ansigt til under SARS-epidemien i den sydlige storby Guangzhou i 2004. Arkivfoto: Liu Jin Fold sammen
Læs mere

I Kina husker man udmærket den panik, som SARS-virussen forårsagede, da den spredte sig i Asien i 2002 og 2003. Globalt blev flere end 8.000 personer smittet af den nye sygdom, og 774 mennesker mistede livet.

SARS-sygdommen opstod i Kina, og med de erfaringer in mente er de kinesiske myndigheder alarmerede over en ny, mystisk sygdom, som de seneste dage har spredt sig hurtigt i den centralkinesiske kæmpeby Wuhan med cirka 11 millioner indbyggere.

59 personer er smittet, syv af dem befinder sig i kritisk tilstand, skriver britiske BBC. Symptomerne ligner dem, man kender fra lungebetændelse: feber, vejrtrækningsproblemer og ledsmerter. Men ingen kender sygdommen eller kuren mod den.

De første patienter med den ukendte sygdom blev indlagt sidst i december. Alle de smittede er blevet sat i karantæne, mens sundhedsmyndighederne forsøger at finde ud af, hvor den ukendte sygdom stammer fra. Der findes endnu ikke »klare beviser« på, at sygdommen spreder sig fra menneske til menneske, siger de lokale myndigheder, men det kan ikke afvises.

Lægerne kan afkræfte, at der er tale om et nyt udbrud af SARS, ligesom lungesygdommen MERS eller fugleinfluenza også er blevet udelukket.

Nogle af de smittede arbejder på et fiskemarked i Wuhan, hvor der angiveligt også sælges vilde dyr såsom slanger, fugle og hjorte. Det mistænkes, at sygdommen kan være blevet overført der, skriver britiske The Guardian.

Gigantisk folkestrøm står for døren

De kinesiske myndigheder er ekstra bekymrede, fordi det kinesiske nytår står for døren. Det betyder, at millioner af kinesiske migrantarbejdere bevæger sig gennem landet for at besøge deres familier, og man er nervøs for, at sygdommen derved kan sprede sig yderligere.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyser, at den følger situationen tæt og er i kontakt med de kinesiske myndigheder.

Også nabolandene er bekymrede. Hongkongs leder, Carrie Lam, annoncerede tirsdag, at nyheden om den ukendte sygdom medfører, at der vil blive skruet op for »tiltagene« på grænsen til Kina. Siden mandag har alle rejsende mellem Wuhan til Hongkong fået målt deres temperatur, inden de får lov at rejse ind i bystaten.

Også i Singapore skal alle, der ankommer med fly fra Wuhan, gennemgå et sundhedstjek.