Mystisk spøgelsesskib drevet i land: Kun skeletterne lå tilbage fra de otte om bord

Et »spøgelsesskib« er skyllet i land i Japan. De døde om bord er muligvis flygtet fra Nordkorea.

Foto: HANDOUT. ARKIVFOTO af 'spøgelsesskibet', der blev undersøgt mandag.
Læs mere
Fold sammen

Om bord på en slidt træbåd, som forleden skyllede i land på en strand ved byen Oga i det nordlige Japan, fandt man otte lig. De havde drevet rundt så længe på havet, at kun deres knogler lå tilbage.

Det skriver Washington Post.

Iført masker og heldragter begyndte efterforskere mandag at undersøge båd og ligrester for at finde ud af, hvor de kom fra. Særligt to spor er interessante: en tom cigaretpakke af et populært mærke i Nordkorea og en ubrugt redningsvest med koreanske skrifttegn.

Det har fået myndighederne til at formode, at de otte personer om bord på »spøgelsesskibet« kan være kommet fra Nordkorea, der ledes af diktatoren Kim Jong-un.

Den store, forfaldne træbåd blev fundet, efter at en 68-årig kvinde 24. november havde fået øje på det drivende fartøj.

»Jeg blev overrasket over at se båden i så dårlig stand,« siger hun til det japanske nyhedsbureau Kyodo News.

Det var dog først muligt at begynde at undersøge båden mandag på grund af havstrømmene.

Foto: Kyodo/via REUTERS / JAPAN OUT. Her ses båden på stranden ved Oga. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke første gang, at både fra Nordkorea er skyllet i land i Japan.

Dusinvis af nordkoreanske fiskerbåde skyller hvert år op på den japanske kyst. Nogle gange er personerne om bord alle døde, hvilket har ført til, at bådene omtales som »spøgelsesskibe«. Mere end 40 både fyldt med døde personer er skyllet op på strandene eller ved de japanske kyster i år ifølge Sky News. Sidste år var det tal 66.

Der kan være flere årsager til, at så mange nordkoreanske både havner langs de japanske kyster.

Til Sky News forklarer professor Yoshihiko Yamada fra Tokai University, at havstrømmene kan være årsagen til nogle af sagerne.

»I løbet af sommeren er Det Japanske Hav meget roligt. Men det begynder at blive uroligt, når vi kommer til november. Det bliver farligt, når de nordvestlige vinde begynder at blæse,« siger han.

Andre eksperter forklarer ifølge Sky News, at ulykkerne også kan skyldes, at der er madmangel i Nordkorea, hvilket kan være årsagen til, at både små og ældre både bliver tvunget til at sejle længere ud for at kunne skaffe nok fisk.

Det vides endnu ikke, om de otte døde personer om bord på den slidte træbåd var fiskere, eller om de havde forsøgt at flygte fra Nordkorea.

Omkring 30.000 nordkoreanere menes ifølge Washington Post at have flygtet fra landet siden midten af 1990erne, hvor det var plaget af hungersnød.

Mange andre har ikke overlevet deres flugtforsøg til nabolande som Sydkorea, Kina eller Japan.

Så sent som for to uger siden flygtede en 24-årige nordkoreansk soldat over grænsen til Sydkorea. Hans bil brød sammen tæt på grænsen, og han måtte derfor løbe det sidste stykke, mens han havde vagter i hælene. Han blev ramt af flere skud under flugten, men det lykkedes ham at nå over grænsen, hvor sydkoreanske soldater trak ham i sikkerhed og fik ham indlagt på et hospital til behandling.

Både billeder og video af den dramatiske flugt blev delt verden over efterfølgende. Du kan læse mere om den sag HER.