Mystisk »pyramide« fundet på dværgplanet

Forundring og kløen i håret. Det er blandt de reaktioner, som dværgplaneten Ceres gang på gang fremprovokerer hos NASA og andre, efterhånden som mere og mere bliver kendt om det store objekt, der befinder sig i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

Senest har rumsonden Dawn fanget et billede af det, som NASA selv beskriver som en “pyramide-lignende” forhøjning i landskabet.

“Pyramiden”, som nok bedst kan betegnes som et bjerg, rejser sig knap fem kilometer op i luften - og det er altså i et område, der ellers er fuldstændig fladt. Til sammenligning befinder toppen af Mount Everest sig 8,8 kilometer over havets overflade.

Tidligere har Ceres fået opmærksomhed efter fundet af nogle mystiske “lyspunkter” i jorden, som ingen ved, hvad er.

Efter rumsondens seneste tur rundt om dværgplaneten har man konstateret, at der er i hvert fald otte “lys” i et krater, der menes at være omkring ni kilometer bredt.

Man mener, at der er tale om et meget reflekterende materiale med is og salt som de bedste bud, men “vores videnskabsfolk overvejer også andre muligheder,” skriver NASA på sin hjemmeside.

Dawn ankom til Ceres den 6. marts og vil blive ved med at tage billeder fra den nuværende højde indtil den 30. juni, hvor den vil begynde at bevæge sig tættere på dværgplaneten.

Ceres blev opdaget den 1. januar 1801 og blev i starten opfattet som en fuldgyldig planet. Det opgav man dog senere, hvorefter Ceres først blev klassificeret som en asteroide og siden som dværgplanet.