Mystisk netværk vinder frem i Tyskland: Har nynazister og »preppers« infiltreret Merkels parti?

Flere af Angela Merkels partifæller har vist sig at have forbindelser til et mystisk netværk af tidligere soldater, som anklages for at være nynazister.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, meldte i oktober ud, at hun ikke længere ønsker at være partiformand, og at hun heller ikke har tænkt sig at genopstille til posten som forbundskansler ved næste valg i 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annegret Hilse

Det er en skidt sag for Angela Merkels parti, CDU.

Først var det Robert Möritz, et af partiets bestyrelsesmedlemmer i Sachsen-Anhalt, der indrømmede at være medlem af et mystisk netværk af tidligere soldater med forbindelser til både nynazister og såkaldte »preppers«. Og snart efter blev to andre partimedlemmer også afsløret i at have forbindelser til gruppen.

Det har affødt hård kritik af CDU. Partiet anklages for at have lukket den yderste højrefløj ind i egne rækker. Og det hjælper ikke på sagen, at Möritz ikke er blevet ekskluderet. Det skriver The Guardian.

Selv om Möritz har indrømmet, at han er medlem af den kontroversielle gruppe, og selv om han har en nynazistisk tatovering på armen, og at han i 2011 gik med i et nynazistisk optog, mener CDUs ledelse i Sachsen-Anhalt, at han har taget tilstrækkelig afstand fra sin højreekstreme fortid.

»Det, vi ser i CDUs afdeling i Sachsen-Anhalt, er, at dæmningen mod den yderste højrefløj er revnet,« siger socialdemokraten Lars Klingbeil til Der Tagesspiegel.

Netværket af tidligere soldater hedder Uniter, og det er angiveligt en privat – og i øvrigt lovlig – støttegruppe for tidligere soldater og sikkerhedspersonale, skriver The Guardian.

Men gruppens stifter, André Schmitt, sidder i retten for at have forbrudt sig mod Tysklands våbenlov.

Schmitt har også arrangeret landsdækkende gruppechat på den krypterede beskedtjeneste Telegram, hvor medlemmerne – såkaldte »preppers« – har diskuteret, hvordan man bedst forbereder sig på jordens undergang.

I nogle af chatgrupperne har medlemmerne for eksempel diskuteret, hvordan man skaffer mad, våben og ammunition nok til at svare igen på et hypotetisk islamistisk terrorangreb. Andre er blevet beskyldt for at have lavet »dødslister«. Altså lange lister med navne på dem, de helst ser døde; venstrefløjsaktivister og folk, der arbejder med flygtninge. Andre har diskuteret, hvordan man får fat i ligposer, så man sikkert og nemt kan komme af med sine ofre efter et forestillet dommedagsscenarie. Alt det skriver The Guardian.

I 2018 blev flere af gruppens medlemmer fanget på en droneoptagelse, der viste dem klædt i camoufleret tøj og bevæbnet med rifler i en militærlignende øvelse på en nedlagt kaserne i Mosbach.

Eksperter har over for The Guardian karakteriseret øvelsen som »kamptræning«, hvilket ville være ulovligt for dem at modtage i Tyskland, hvis ikke det var, fordi flere af dem er nuværende eller tidligere medlemmer af hæren og politiet.

At der nu fokuseres på politikeren fra Sachsen-Anhalt, er formentlig heller ikke et tilfælde. Nabodelstaten Sachsens hovedstad, Dresden, har længe haft problemer med nynazisme og højreekstremisme. Byen er arnested for den antimuslimske bevægelse Pegida.

Og faktisk er problemet så stort, at bystyret i oktober vedtog en resolution om at indføre et »nazi-kriseberedskab«.

Horst Seehofer, der er indenrigsminister og medlem af CDUs søsterparti, CSU, annoncerede i begyndelsen af denne uge, at han vil oprette 600 nye stillinger i efterretningstjenesten. De skal bruges på at overvåge potentielt voldelige højreekstremister.

Men med den seneste tids afsløringer in mente har oppositionen nu påpeget, at de 600 nyansatte kan starte med at kigge på regeringens egne folk. Flere af Uniters medlemmer er tidligere sikkerheds- og efterretningsfolk.