Mystisk Hitler-trend hærger Bangkok

T-shirts med satiretegninger af Hitler som Teletubbie eller Ronald McDonald hitter i Thailands hovedstad.

asdfasdf
Tegneserie-parodierne over Adolf Hitler kan købes på t-shirts i alle afskygninger i hovedstaden Bangkok, hvor ungdommen ser ud til at nære samme barnagtige fascination til Hitler-myten som til den japanske tegneseriekat og verdensbrand, Hello Kitty. Fold sammen
Læs mere

Sødt, bizart eller bare dumt at karikere Hitler på en t-shirt?

Tegneserie-pandaer, Teletubbies, Ronald McDonald og andre ikoner er i Thailand blevet udsat for et ’Hitler’- make-over.

Tegneserie-parodierne over Adolf Hitler kan købes på t-shirts i alle afskygninger i hovedstaden Bangkok, hvor ungdommen ser ud til at nære samme barnagtige fascination til Hitler-myten som til den japanske tegneseriekat og verdensbrand, Hello Kitty.

Det er CNN, der rapporterer om Hitler-manien i Bangkoks gader, som ikke overraskende falder mange for brystet. Men ideen med afbildingerne hænger mere sammen med historisk uvidenhed end som en egentliglt bevidst provokation, mener flere kritikere.

I et af de mere populære designs er Hitler blevet transformeret til en nazi-udgave af Ronald McDonald – fastfoodkædens klovne-maskot. Komplet med rødhåret sideskilling, lille overskæg og stift blik. Du kan også købe Hitler i panda-kostume med Nazi-armbånd. Eller hvad med en t-shirt, hvor Tinky Winky-teletubbien har fået et lyserødt hagekors som antenne? De koster omkring 50 kr stykket.

- En del udlændinge bliver ret forskrækkede, når de ser mine t-shirts. De brokker sig, siger en sælger på Sukhuvit Road, som også sælger Che Guevara, Kim Jong-Il og Michael Jackson-t-shirts.

I samme butik står en stor figur af Ronald McDonald som Hitler og bevæger armen op og ned i Nazi-salut. Han forsikrer CNN om at det skaber opmærksomhed og mersalg hos de unge.

Men ikke alle syntes de nazistiske tøjtendenser er sjove – karikaturer eller ej. En af dem er ambassadøren for Israel i Bangkok. Han siger til CNN:

- At se den periode afbilledet på den måde er ikke ligefrem noget, som vi har lyst til. Det skærer i øjnene på alle jøder og alle civiliserede mennesker, siger Itzhak Shoham.

Også på backpacker-gaden Khao San Road myldrer det med nazi-memorabilia. Der hænger propaganda-plakater fra Det Tredje Rige, falske SS-hjelme og jernkors. Og photoshoppede prints af Hitler kan også købes – ét hvor han solbader nøgen på en tropisk strand. Alt sammen side om side med Bob Marley-portrætter.

CNN fortæller at de turister, de har mødt syntes nazi-dillen mildest talt er åndssvag, men kæder det sammen med en uvidende thailandsk ungdom. Og som er til falds for alle symbolerne og visuelle propaganda fra perioden.

Og uvidenhed kan man måske godt tale om. I september i den nordlige by Chiang Mai dukkede en hel gruppe gymnasium-elever op til en idrætsdag i hjemmelavede nazi-uniformer, inklusiv nazi-armbånd og maskingeværer. En pige med et lille moustache ledte an for delingen af udklædte skoleelever.

I 2009 reklamerede et voksmuseum i badebyen Pattaya for sig selv med et kæmpe reklameskilt med et billede af Hitler, hvorunder der stod ’Hitler is not dead!’.

En rumænsk lærer, der bor og underviser Bangkok, fortæller at thaierne ikke rigtigt mener noget med det.

- De aner simpelthen ikke, hvad betydningen af alle disse billeder er. Det kan være svært at tro, men de ønsker altså ikke at såre nogen, siger Harry Soicher.