Mystik om svensk snegumler

Læsere over hele verden spørger sig selv: Kan det virkelig passe, at en svensk mand har overlevet 60 dage på sne indespærret i en bil?

En afkræftet mand i 45-års alderen blev fredag fundet angiveligt efter at have været indesneet i denne bil i to måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: 40050 Rolf Höjer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en af de historier, der næsten er for god til at være sand.

Dybt inden i en skov i det østlige Sverige bliver en stærkt udmagret svensker fundet sneet inde i sin bil. Han siger selv, at han har siddet der siden 19. december. Uden mad.

Nu er han verdenskendt.

Den 44-årige mand blev fundet fredag stærkt udmagret af to forbipasserende på snescootere. Både historien og billederne af den halvt skjulte bil med et tykt lag sne på taget kan nu læses og ses i medier over hele kloden.

Lørdag skrev det internationale nyhedsbureau Reuters nemlig om den mystiske svensker. Tyske Die Welt var også på sagen. Og søndagen igennem har historien været blandt de mest læste hos britiske The Telegraph - for bare at nævne nogle få.

Kunne kun tale en smule

Tilsyneladende stammer den eneste oplysning om de 60 dages indespærring fra manden selv. Han er nu indlagt på hospitalet.

- Han sagde, at han ikke havde spist mad siden 19. december, undtagen noget sne. Han kunne tale en lille smule, men han var meget dårlig, sagde betjenten Ebbe Nyberg, som ifølge aftonbladet.se blev alarmeret af de to personer på snescootere.

Politiet siger, at de ikke har nogen grund til at tvivle på mandens ord. Faktisk er der flere faktorer, som tilsammen styrker hans historie, lyder det.

- Vejen er ikke blevet pløjet i løbet af vinteren, og der er ingen fodspor til og fra bilen, siger Ebbe Nyberg.

Manden, som stammer fra det sydlige Sverige, var hverken meldt savnet eller tidligere kendt af politiet. Han har dog ikke set sin egen familie i to årtier, fortæller hans far til aftonbladet.se.

- Jeg ved intet om, hvad der skete med ham. Jeg har ikke set ham i over 20 år. Han opgav kontakten med hele familien tyve år siden, siger faderen.

Inden han sneede inden, skulle han desuden have oparbejdet en større gæld og have haft personlige problemer, skriver Aftonbladet.

Overlevet i dvaletilstand

Inde i bilen var snegumleren, som vi vælger at kalde ham, krøbet sammen i en sovepose. Ifølge svenske aviser havde han sodavand, cigaretter, hudcreme, varmt tøj og tegneserier med sig ind i den besynderlige snehule.

Den svenske cheflæge ved Norrlands Universitetshospital Ulf Segerberg, siger til The Telegraph, at selv om det har været op til minus 30 grader udenfor, så er det ikke umuligt - om end ekstremt sjældent - at manden har kunnet overleve. Det skyldes blandt andet, at den snedækkede bil har fungeret som en slags iglo, så temperaturen indenfor har kunnet holdes på nulpunket, og at kroppen går i en slags dvaletilstand.

- Alle kan overleve at sulte i en måned, hvis man har noget at drikke. Hvis du har kropsfedt, kan du endda overleve længere, selv om du kommer til at ligne en, der kommer fra en koncentrationslejr, forklarer Ulf Segerberg.

Under alle omstændigheder må snegumleren være ankommet til skoven før sneen. Den var nemlig ikke faldet i december.