Myndigheder venter på svar fra ulykkestogets sorte boks

Amerikanske myndigheder studerer data, der skal vise, om bremser svigtede, før passagertog i New York forulykkede. »Det føltes som slowmotion«, fortæller en passager.

Lokomotivføreren er endnu ikke afhørt om ulykken, men har ifølge amerikanske medier sagt, at han forsøgte at bremse toget ned i kurven, men at bremserne svigtede. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Eksperter er lige nu i gang med at analysere data fra den »sorte boks« fra passagertoget, der søndag kørte af sporet i en kurve på en strækning, hvor Hudson- og Harlem-floden løber sammen i New York.

Flere vogne væltede og endte på en flodbred kun få meter fra vandet. Fire passagerer blev dræbt, 67 kvæstet, og af dem befinder 11 sig i kritisk tilstand.

Lokomotivføreren er endnu ikke afhørt om ulykken, men har ifølge amerikanske medier sagt, at han forsøgte at bremse toget ned i kurven, men at bremserne svigtede.

Om den forklaring holder, vil den sorte boks kunne give svar på.

En af de overlevende passagerer, Amanda Swanson, har fortalt til CNN, hvordan glasset i togets ruder begyndte at sprænge, da vognene begyndte at hælde og slippe skinnerne:

»Jeg løftede min taske op foran ansigtet for at tage af for flyvende genstande, men jeg vidste ikke, om jeg ville overleve. Det virkede som om, at toget trak til den ene side i lang tid. Det hele føltes, som om det skete i slowmotion,« fortæller hun.

En af beboerne tæt ved ulykkesstedet, Hank Goldman, lå i sin seng, da han hørte en »forfærdelig, susende lyd«:

»Den var skrækkelig og meget høj. Jeg sprang ud af sengen og kiggede ud af vinduet og så en lysende genstand, der lå ned. Jeg troede først, at det var på selve skinnelegemet, og hentede så min kikkert, men kunne ikke tro, hvad jeg så; at toget var hoppet af skinnerne lige der.«

Det er dog ikke første gang, at der er sket en ulykke i den pågældende kurve. Ifølge CNN blev et godstog afsporet i juli i år, men New Yorks guvernør, Andrew Coumo, afviser på forhånd, at der de to begivenheder har noget tilfælles og kan skyldes en fejlkonstruktion:

»Kurven har været der i mange, mange år, og der kører tog gennem kurven hver dag. 365 dage om året. Så der må være en anden faktor,« lyder det fra guvernøren.

Flere vidner har forklaret, at toget kørte gennem kurven med højere hastighed end normalt. Blandt dem Sherill Patton:

»Det virkede, som om at det kørte ret hurtigt, og som om at vognen hældede til venstre. Da vi tippede, kiggede jeg på mine to venner og skreg, »vi vælter«. Jeg kunne samtidig ikke rigtigt tro det. Jeg var i chok,« fortæller kvinden ifølge Euronews.