Myndigheder slår dykkeralarm i Middelhavet: Lad være med at forstyrre hajerne

Hajer flokkes om det varme vand ud for et israelsk kraftværk. Det tiltrækker så mange hajturister, at myndighederne har udstedt en advarsel.

Hajturist ved Middelhavet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Middelhavet ud for den israelske kyst er netop nu fyldt med hajer. De israelske myndigheder advarer mod dykning ud for kraftværket Orot Rabin, hor grupper af hajer i vintermånederne bliver tiltrukket af det varme vand, der bliver skyllet ud fra kraftværket, som bruger vandet til at afkøle generatorerne.

Dusinvis af hajer - op til tre meter lange - er tiltrukket af det varme vand. Billeder af hajerne har fået de israelske dykkere til gå amok, og søge den ultimative udfordring i at svømme med hajerne og tage billeder af dem.

Det har fået Israels Natur og Park-kontor og det israelske dykkerforbund til at udstede en advarsel, som forhåbentlig kan forhindre dødelige sammenstød. I advarslen påpeger de, at hajer er en beskyttet fiskeart, som hverken må fiskes, mades eller blive forstyrret.

Hajerne ud for kraftværket nær byen Hadera er en attraktion for lokale dykkere. De organiserer gruppedyk for at observere hajerne og fotografere de besøgende.

Naturmyndighederne konkluderer, at der er mange farer i farvandet - men det er ikke fra en glubsk haj: Efterladt fiskesnøre, fiskekroge, turbulent vand og stærk strøm udgør altsammen en fare for dykkerne.

Som en ekstra tilføjelse skriver de, at  mødet med hajerne er ikke til at kontrollere, og det kan føre til farlige situationer for både dykkere og hajer, der kommer ind i området'.

Ifølge Adi Barash, en student ved Haifa Universitetet, som har lavet research på hajerne, er det et helt unikt fænomen.

»Det er fantastisk, du kan faktisk stå på stranden og se hajerne i vandet. Vi kender ikke til andre steder som det her, i hvert fald ikke i Middelhavet. Hajer forsvinder over hele verden, og det værste sted at være haj er Middelhavet. De bliver færre og færre og det, at du kan se hajer her, store hajer tæt ved stranden, er fantastisk,« siger Barash, mens han ser ud over Middelhavets kyst.

Hajangreb er så godt som uhørte ud for Israels kyst, selv om en dykker ved en fiskefarm i 2013 næsten mistede en hånd, efter at være blevet bidt af en haj.