Myndigheder blev advaret om selvmordsbomber: »Tilhørte en nordafrikansk terrorgruppering«

Det amerikanske forbundspoliti FBI advarede angiveligt den britiske efterretningstjeneste MI5 om, at Salman Abedi havde planer om et angreb på britisk jord allerede for tre måneder siden.

Politiet i Manchester har frigivet billedet af manden bag bombeattentatet i Manchester, Salman Abedi. Britisk medie beretter nu, at myndighederne var advaret om mandens terrorplaner på britisk grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Burde de britiske myndigheder have opsnappet, at Salman Abedi udgjorde en konkret terrortrussel?

Det spørgsmål er højaktuelt i kølvandet på sidste uges terrorangreb i Manchester, hvor den formodede selvmordsbomber Salman Abedi dræbte 22 personer i forbindelse med en koncert med popstjernen Ariana Grande.

Det er nemlig kommet frem, at den britiske efterretningstjeneste MI5 allerede måneder inden angrebet angiveligt blev advaret om, at Salman Abedi var i færd med at planlægge et angreb på britisk grund. Det skriver Daily Mail og The Independent. Advarslen kom ifølge medierne fra FBI.

»I begyndelsen af 2017 fortalte FBI til MI5, at Abedi tilhørte en nordafrikansk terrorgruppering med base i Manchester, som ledte efter et politisk mål i landet,« har en efterretningskilde fortalt Daily Mail.

»På baggrund af det amerikanske tip blev Abedi og andre medlemmer af grupperingen undersøgt af MI5. På det tidspunkt troede man, at Abedi planlagde at myrde en politisk figur. Men der kom ingenting ud af efterforskningen,« lyder det videre.

Samtidig er det kommet frem, at MI5 har iværksat en intern undersøgelse, der skal kortlægge, om der er begået fejl i håndteringen af oplysninger om Salman Abedi.

»Det er en gennemgang, der vil forsøge at svare på, hvorvidt der er erfaringer at tage med fra efterretningstjenestens håndtering af efterretningen om Abedi,« siger en anonym kilde til Reuters ifølge The Independent.

Det er langt fra første gang, at det i forbindelse med et terrorangreb bliver beskrevet, hvordan efterretningstjenester inden angreb har haft oplysninger om gerningsmanden. Det skete eksempelvis, da en lastbil torperede Drottninggatan i Stockholm tidligere i år og dræbte fem personer i et terrorangreb. Her kom det frem, at den svenske efterretningstjeneste, Säpo, kendte til gerningsmanden, men dog kun havde oplysninger af marginal karakter og ikke så konkret, som det angiveligt er tilfældet i sagen fra Manchester.

Samtidig er det også kommet frem, at den britiske efterretningstjeneste har særdeles mange personer i søgelyset. Ifølge Reuters var Salman Abedi godt nok en af de 20.000 personer, der var kendt af MI5, men ikke en af de 3.000 personer under aktiv efterforskning.

Der er indtil videre flere anholdte i sagen. Salman Abedis far har tidligere sagt, at hans søn er uskyldig.