Myndigheder advarer: Den Kinesiske Mur er ved at falde sammen

Kinas berømte mur er i dårlig stand, og dele af den er ved at bryde sammen. Det er både byggeri, naturkatastrofer og tyveri af sten, der truer muren.

Den kinesiske mur. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: Den Kinesiske Mur er et af verdens mest ikoniske og berømte bygningsværker. Men størstedelen af den 8.000 kilometer lange mur er i forfald, og dele at den risikerer at brase sammen, skriver Beijing Times.

Naturødelæggelser, vejbyggeri og lokale, som stjæler sten til boligbyggeri, eller for at sælge dem til turister som souvenirs, har været med til at nedbryde muren, som blev bygget af Ming-dynastiet i det 14. og 15. århundrede som forsvarsværk mod mongolerne og andre krigeriske nomadestammer. Ifølge Beijing Times er kun 8,2 procent af de i alt 8.851,8 kilometer mur i god stand.

Tal fra Kinas administration for kulturarv viser, at 1.962 kilometer - eller 30 procent af muren - er forsvundet helt igennem årene. Yderligere 1.185 kilometer er i meget dårlig stand.

»Indbyggerne, som bor langs muren, plejede at tage sten fra muren og bruge dem til at bygge deres huse. Andre dele af muren er blevet ødelagt af vejbyggeri,« siger Cheng Dalin fra administrationen for kulturarv til Global Times.

Selv om kineserne er blevet mere bevidste om, at det er vigtigt at bevare muren, forsvinder der stadig sten. Nu er det især af kommercielle årsager. Turister er nemlig villige til at betale gode penge for en stensouvenir fra Den Kinesiske Mur.

Det er nu forbudt med bødestraf at tage stenene, men i praksis er det umuligt for myndighederne at overvåge det enorme bygningsværk.

Også klimakatastrofer som jordskælv og oversvømmelser har været med til at nedbryde muren.